Премиера на документалния филм “Забрава” (режисьор: доц. Валентина Фиданова-Коларова) по случай Световния ден на здравето

 

По случай 7 април – Световен ден на здравето – ще се състои премиерата на документалния филм “Забрава” – посветен на саможертвата на д-р Стефан Черкезов. В творческия състав влизат трима преподаватели от кинофакултета на НАТФИЗ.

Режисьор е доц. д-р Валентина Фиданова-Коларова, оператор – д-р Здравко Ружев, звук – гл. ас. д-р Цветелина Цветкова

Премиерата е на 4 април от 17,30 часа в “Аула Магна”, ФДМ, Медицински университет, Пловдив

 

Из филмовия разказ на д-р Неделя Щонова:

„В късния следобед на 15 август 1963 година 26-годишният тогава д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. Той е лекар в търновското село Стрелец. Можел е да пътува със служебна кола, но отстъпва мястото си на една колежка. Тази колежка е д-р Лиляна Маринова, мама Лили, която е майката на моя съпруг Вальо. А самият д-р Черкезов се качва в автобуса.

На излизане от Горна Оряховица автобусът се блъска в камион. Избухва в пламъци. Д-р Черкезов пътува прав на стъпалата. Изхвърлен е от взривната вълна навън, в канавката. Няма му нищо, но веднага без колебание се връща, влиза в огнения ад и започва да вади горящите хора.

Пламва косата му. Гаси я с ръце. И продължава да спасява хората. Спасява 47 човека и умира от изгаряния няколко часа по-късно. Никой от спасените не се обажда да благодари на съпругата му и осеммесечната им дъщеря…“