Магистри “Публична реч” випуск 2021/2022

 

 

ВАНЯ ПЕЧИКАМЪКОВА

ПСИХОЛОГ

Здравейте, аз съм Ваня Печикамъкова. Гордост на покойните си вече родители. Не защото завърших със златен медал гимназията и университета, пях по нашите и световни сцени, като солист на хор “Бодра смяна” и камерна капела “Полифония”, изградих без протекции чудесна телевизионна журналистическа кариера, но най-вече защото си останах същото скромно, сериозно и добро дете! Да, дете, защото макар и да имам свое, аз продължавам да се радвам по детски на малките неща. Скоро един клошар ми пожела с усмивка “хубав ден” на път за лекции в НАТФИЗ и това направи деня ми щастлив и усмихнат!

Завърших психология и журналистика през миналия век. Като психолог съм работила със студенти, банкови служители, психичноболни, а като репортер, редактор, водещ и шеф новини в БНТ, Нова и ББТ, с едни от емблематичните имена в българската журналистика – Райчо Райков, Чавдар Стойчевски, Иван Гарелов, Тома Томов… Прекланям се пред интелекта и талантите на хората. Изкушена съм от изкуството във всичките му форми. И поне така си мисля, имам око за детайла и красивото във всичките му проявления. А най-щастлива се чувствам, когато мога да зарадвам и усмихна някого…неочаквано! Дано успея да сторя това и за Вас!

 

ВАРТАН АЛЕКСАНЯН

АКТЬОР

Казвам се Вартан Алексанян. Роден съм в град Шумен, там, откъдето започва България.

От малък проявявах интерес към различни дейности извън училище – български народни танци, арменски народни танци, спортно ориентиране, скаутизъм и плуване.

Бях член на ученическия литературен клуб в града в продължение на девет години и през тези години спечелих десетки национални и международни конкурси за писане. Това ми помогна да стана Ученик на годината за 2015г. в областта на изкуствата и спорта.

Малко преди да завърша средното си образование станах част от театралната студия на Шуменския театър. Тогава се зароди и голямата ми любов към театъра, която стана толкова силна, че промени плановете ми, свързани с медицината.

Приеха ме в НАТФИЗ специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Пламен Марков и изживях след това четири невероятно вълнуващи и незабравими години в Академията. В момента практикувам професията си във всичките ѝ измерения. Реших да се запиша в магистърската програма на НАТФИЗ по Публична реч през 2021г., веднага, когато завърших бакалавър. Тя ми даде нов поглед към публичната изява, както и придобих много нови знания и умения.

 

ДИМИТРИНА ХРИСТОВА

ЮРИСТ

Привет! Казвам се Димитрина Христова, по професия съм юрист, а по душа приключенец. Още като шестмесечно бебе родителите ми са ме качили посред зима на Черни връх и от тогава все се предизвиквам с изкачването на различни върхове – планински, професионални и лични.

Завършила съм Първа немска гимназия в София и след това поех към Берлин, където учих право в Университета „Хумболт”. Голямата ми страст са търговските марки, авторското, патентно и медийното право. Почти през цялото обучение и след него работих в кантора с такъв фокус. А след това реших, че е време да надникна в света на големия бизнес и започнах работа в кантора номер едно обслужваща енергийния сектор.

След 8 години в Берлин имах нуждата от промяна и поех към следващото приключение- Виена, град известен с невероятна архитектура и изкуство. Там комбинирах познанията си като юрист в централата на OMV. Нямаше как да остана безразлична и към вълшебните Алпи с техните безкрайни зелени поляни и пухкави кравички.

И така около година, докато не се прибрах по Коледа и не установих, че по-хубава от България няма.

С годините научих, че трябва да се грижа за душата си и за да не ми стане твърде криво от много право, често пътувам като по света, така и из България.

Вярвам, че през любовта и с малко кураж, можем да сбъднем себе си и винаги да сме на най-правилното място, тук и сега!

 

ИВЕТА АНГЕЛОВА

ЖУРНАЛИСТ

Казвам се Ивета Ангелова и съм мечтател. Родена съм край морето и по-голяма част от живота ми е минала с рапани, мидички и водорасли.

Бях буйно дете и кипях от енергия, въпреки че отказвах да ям всичко различно от пържени картофи със сирене. Редовно висях от най-различни дървета, ходех на ръце и респектирах приятелите си във видеоигрите. Тези неща не са се променили много.

Завърших испанска гимназия, а оттам поех своя академичен път към Софийски университет със специалност “Журналистика”. В момента завършвам магистратура “Публична реч” в НАТФИЗ.

Първата ми по-сериозна работа започнах в първи курс. Три години работих като медиен анализатор във водеща агенция за медиен мониторинг и анализ в Югоизточна Европа.

От близо две години съм част от екипа на Канал 4 – проект, целящ да провокира критично мислене в младите хора. Моите задачи са водещ на някои от подкаст и видео епизодите, както и поддръжка на профилите ни в социалните мрежи. И не на последно място – обожавам да пиша, затова и една от целите ми е да създам книга.

 

 

А ЕТО НИ ВСИЧКИ ЗАЕДНО ПРЕЗ ГОДИНАТА…