Работно ателие по “VIEWPOINTS” в НАТФИЗ

 

По инициатива на  Студио за документален театър VOX POPULI и покана на проф. д-р Велимир Велев НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” отваря врати за четиридневна работилница по Viewpoints, от 5 до 8 октомври 2022 г. 

Ателието се провежда в рамките на отворения модул “Свободни работни ателиета” към учебния план на Театър на Движението – ПМ, който проф. Велев стартира през учебната 2021/2022 година с поредица от успешни работилници на редица изявени международни педагози като Алок и Пурнима Пандей (Индия), Фрей Фауст (USA), Паоло Чингулани (Италия) и др.

Viewpoints (англ. „гледни точки“) е актьорска обучителна система и постмодерна теория за сценичното взаимодействие, която изследва връзката между изпълнителя (и публиката) и основните елементи на сценичното произведение.

Водещ на ателието е Изабел Санчес, един от най-квалифицираните преподаватели по VIEWPOINTS, изцяло отдадена да разпространява и развива методологията, както в автентичния й вид, създаден от Мери Овърли, така и в по-популярната школа на Ан Богарт.

Пряк ученик на Мери Овърли и Ан Богарт, Санчез преподава в Royal Central School of Speech and Drama, Лондон, Англия – клас „Обучение и композиция на „Шест гледни точки“. Води мастър клас „Чувствителното тяло“ в Universidad de Nebrija, а от 2020 е преподавател по „The Six Viewpoints Online International Workshops“ за международната общност от студенти от работилници на Мери Овърли в Сидкъп, Лондон. Студио за документален театър VOX POPULI с което в момента си сътрудничи НАТФИЗ, работи с “VIEWPOINTS” от създаването си през 2012.

„Viewpoints ни помага да създадем пърформативния код, да обединим сценичната акция в единен театрален речник, да създадем взаимоотношения и сплотеност в екипа, да раздвижим психо-физическия апарат на изпълнителите, да генерираме сценични ситуации и да композираме отделните компоненти на действието”, споделя Неда Соколовска, основател на VOX POPULI.

“Благодарим на Неда Соколовска, Мила Банчева, Стефания Георгиева, VOX POPULI и Национален Фонд “Култура” за реализацията на тази идея. Това ни дава възможност да проверим, как системата Viewpoints си взаимодейства със спецификата на обучението в специалностите на “Театър на Движението. Както и се надяваме, че събитието ще сложи началото на едно дългосрочно стърудничество!” – отбелязва проф. Велев.

 

Ателието VIEWPOINTS се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по Програма “Възстановяване и Развитие на частни културни организации”.