“Ибсен и пиесата му “Пер Гюнт” – театрален семинар с лектори от Норвегия и България, организиран от Театър „София“

 

На 13 януари в Аулата на НАТФИЗ се проведе театрален семинар посветен на Ибсен и пиесата му “Пер Гюнт”, организиран от Театър “София”, с участието на лектори от Норвегия и България.

Специални гости на семинара бяха лекторите от Норвегия – Елън Рийс и Лиянг Ксия, а oт страна на Театър “София“ – Ириней Константинов, който играе Пер Гюнт, и режисьорът на постановката Катя Петрова.

Деканът на Факултет „Сценични изкуства“ и ръководител на специалност „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ проф. д-р Пенко Господинов откри събитието заедно с директора на Театър „София“ Ириней Константинов. Модератор на събитието бе проф. д.н. Камелия Николова.

По време на семинара за първи път беше прожектиран и документален филм, свързан с реализирането на постановката „Пер Гюнт“.

снимки: Теодора Тодорова

Лиянг Ксия е програмен координатор в Център за изследвания на Ибсен към Университета на Осло. Била е асистент преподавател и има докторска степен по Ибсенови изследвания към същия университет.

Елън Рийс е професор по скандинавска литература в Университета в Осло. Била е доцент/асистент по скандинавски изследвания в Университет на Орегон и Държавен университет на Аризона. Има докторантура по скандинавска литература към Университет Åbo Akademi.

 

Постановката „Пер Гюнт“ и съпътстващите я инициативи се реализират по проект на Театър „София“ със съдействието на Министерството на културата и Норвежкия финансов механизъм.

Част от целите на проекта са да популяризира норвежката култура, предоставяйки нова трактовка на класическото произведение на Ибсен „Пер Гюнт“, да предизвика творчески и академичен дебат върху актуалния подход към класиката и непреходността й през призмата на съвремието, да се създадат нови културни партньорства и др.

„Пер Гюнт“, със субтитри на английски език, гледайте на 12 януари на Открита сцена „Сълза и смях“, 19 часа.

 

 

 

Проектът е финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“