НАТФИЗ С НОВИ ИНФОРМАЦИОННИ РУБРИКИ ЗА 70-ГОДИШНИНАТА СИ

„НАТФИЗ In Memoriam, Да не ги забравяме“, „НАТФИЗ Празнува, Да ги поздравим“ и „НАТФИЗ, Алумнище бъдат новите постоянни рубрики в информационния бюлетин на НАТФИЗ. Очаква се чрез тях да бъде почетен приноса на личностите, които създадоха от НАТФИЗ еквивалент на най-доброто българско образование в областта на сценичните и екранни изкуства – цели 70 години. Последната рубрика има за цел да освети успешната професионална реализация на завършващите и вече завършили студенти.

 

НАТФИЗ In Memoriam, Да не ги забравяме

 

28.02.2018 г. – 30 години без проф. СТЕФАН КАРАКОСТОВ, дългогодишен преподавател по „История на руския театър“.

 

01.03.2018 г. – 88 години от рождението на ст. пр. СТЕФКА КАЛИМЕНОВА, дългогодишен преподавател „Музикално обучение“.

 

НАТФИЗ Празнува, Да ги поздравим

28.02.2018 г. – проф. НАДЕЖДА СЕЙКОВА, дългогодишен преподавател на НАТФИЗ отдаден да възпитава поколения специалисти по „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и „Режисура за драматичен театър“. Ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1981 – 1987). Честит рожден ден, Професоре! Бъдете здрава, сред нас и с нас!

 

03.03.2018 г. – проф. ДОРА РУСКОВА, дългогодишен преподавател по „Актьорство за куклен театър“, възпитала няколко поколения специалисти с изключителни постижения в българското и европейското куклено изкуство. Честит рожден ден, Професоре! Бъдете здрава и не изпускайте от поглед кукления театър, той се нуждае от Вас!

 

НАТФИЗ, Алумни

„ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“ НА ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ ВЛИЗА В БАЛКАНСКАТА НАДПРЕВАРА НА 22-РИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Илиян Джевелеков завършва „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ в класа на акад. Людмил Стайков. Работи като режисьор в студентска програма „КУ-КУ“, като продуцент и режисьор в компанията „Ку-ку филм“, основател на „Мирамар Филм“.

През 1993 г. филмът му „Искам да съм свободен“ печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал „Златна роза“ във Варна. Продуцент на „Дзифт“ (2011), сценарист, режисьор и продуцент на „Куба е музика“ (2009) и „Вездесъщият“. 35-тото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ определи Голямата награда за пълнометражен филм за „Вездесъщият“. Лентата получи още наградите за „Най-добра женска роля“ на Теодора Духовникова, на публиката и на кинокритиката.

 

СТУДЕНТ НА ПРОФ. СНЕЖИНА ТАНКОВСКА С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“

Младият и талантлив възпитаник на проф. Снежина Танковска, Боян Арсов, получи номинация за ИКАР 2018 в категория поддържаща мъжка роля за изпълнението на Клариче в „Кралят Елен“.

Режисьорът на спектакъла Анастасия Събева също е завършила НАТФИЗ, в класа на проф. Здравко Митков. „Кралят Елен“ по Карло Гоци ще се играе на 18 март на сцената на Театър „Азарян“, НДК.

 

БОЯН АРСОВ

Боян Арсов е роден на 15 юни 1993 г. в София.

Завършва 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. 2007-2010 г. е част от театралната школа към „Сълза и смях“ с ръководител Венцислав Кисьов.  2010-2012 г. посещава МТФ „Студията“ към Народно читалище „Славянска беседа“. 2016 г. завършва „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Снежина Танковска.

Театрални изяви:

„Кралят Елен“, Театър Азарян, НДК

„Вихрушка“, Сатиричен театър

„Йон (пиеса за осиновените)“, Център за култура и дебат „Червената къща“

„Кради по-малко“, Сатиричен театър

„Щастливеца“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

„Магьосникът от Оз“, Открита сцена „Сълза и смях“

„Ние сме вечни“, Театър София

„Турбуленции“, Драматичен театър Пловдив

„Глупаци“, Открита сцена „Сълза и смях“

 „Любов и информация“ и „Аргонавтика“, дипломни спектакли в НАТФИЗ

Участия в театрални фестивали:

Performance Studies international Conference20 Shanghai 2014 г. с „Последователите на Конфуций“ от Хан Динин и Уйлям Сун, постановка проф. Сн.Танковска, НАТФИЗ;

„Панаир на младите 2014“, Младежки театър Н.Бинев с „Наречен Господин“ от Филип Льоле, режисьор Б.Крачолов;

The 4th Global Alliance of Theatre Schools International Theatre Festival Beijing, China2015 с „Ромео и Жулиета“ от У.Шекспир, постановка проф. Сн. Танковска и „Майстори“ от Рачо Стоянов, постановка Ст. Прохоров.

 

СТУДЕНТИ НА ПРОФ. ПЛАМЕН МАРКОВ С ПРОФЕСИОНАЛЕН ДЕБЮТ В „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“

11:27 /Единадесет и двадесет и седем/, Елица Йовчева

Спектакълът „11:27“ е част от поредицата „Дебюти на границата“ на Червената къща.

Театрален експеримент върху авторски текстове на Александър Евгениев, Елена Иванова, Елица Йовчева, Славена Зайкова, Цветан Пейчев. Режисьор на спектакъла е Елица Йовчева, архитект на сценичното пространство и автор на костюмите е Александра Йотковска, звуковата картина е на Христо Намлиев. Участват: Александър Евгениев, Елена Иванова, Славена Зайкова, Цветан Пейчев.

Спектакълът се играе в „Червената къща“ на 26 и 28 февруари, 9 и 22 март.