ПРОФ. БОЖИДАР МАНОВ ЩЕ ПОЛУЧИ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА СВОЯ ПРИНОС КЪМ ИЗКУСТВОТО НА КИНОТО

Проф. Манов ще получи наградата по време на фестивала, чието официалното откриване е на 8 март – и заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

В интервюто си – от 26.02.2018 г. по БНР, предаването „Нещо повече“, с водещ Лъчезар Цветков – проф. Божидар Манов коментира наградата, като израз на внимание към цялата гилдия.

Целия разговор можете да чуете тук.

 

Ерудит, кинокритик, професор доайен в НАТФИЗ, председател на гилдия „Критика“ към СБФД, член на Европейската филмова академия, член и председател на журита на едни от най-престижните кинофестивали по света, автор на стотици журналистически, критически и теоретични статии и книги, проф. Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, които обучават специалисти за съвременното българско кино.

 

Проф. д.н. Божидар Манов

За студентите: Слава Богу, в НАТФИЗ все още идват мотивирани, потенциално талантливи млади хора, които имат своите шансове в бъдеще. Много от тях са неориентирани, с огромни дупки в общата култура, но като рожби на интернет-поколението бързо наваксват и най-добрите скоро стъпват на крака и се дипломират успешно. Наша грижа е да им дадем системни знания; съвременна професионална информация и адекватни умения; отворен хоризонт, а не догми и  дидактика; разумно самочувствие със задължителна самовзискателност. И още някои изключително важни за всеки човек в изкуството принципи: да не подценяват, а да уважават зрителя; да са амбициозни, но не маниакални; да са самокритични, но не депресирани; да са чувствителни, а не безцеремонни; да са почтени, а не безскрупулни. Когато говоря със студенти, често им цитирам афоризми на гении и мъдреци от вековете. А когато си позволявам  някои мои „мъдри“ изречения, за да съм по-убедителен си измислям, че са на анонимен древен философ или неизвестен будистки монах. В края на часа им признавам лъжата с думите на Волтер, че „постоянната сериозност е белег на посредственост“. И те ми прощават.