Юбилейна изложба “25×25” – 25 години специалност “Фотография”

 

Концептуалната рамка на юбилейната изложба 25х25 е очертана от самото ѝ заглавие – 25 фотографски книги отбелязват 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

 

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

 

Изложбата е и поклон пред паметта на основателя на специалността проф. д-р Румен Георгиев, без чиито усилия този юбилей не би се състоял.

Създаването на книги е част от академичното обучение в специалност „Фотография“ през всички тези години, а авторите – наши възпитаници и студенти в специалността ни – по неоспорим и ярък начин демонстрират многообразието от възможности за творчески изказ, което фотографията щедро предоставя на свободните духом, талантливи и мислещи визуални артисти. Затова и тематичният обхват, изразните средства и графичното решение на книгите са толкова разнообразни – от фотографски илюстрации по литературни произведения, през социологически проучвания, социокултурни изследвания и дълбоко лични изповеди със средствата на фотографския образ до висококачествена фотодокументалистика.

Благодаря на екипа на Фотофабрика за ползотворното сътрудничество в осъществяването на това начинание. Благодаря и на всичките 25 млади колеги за готовността, с която се отзоваха на поканата ми за участие в изложбата. Някои от книгите дойдоха на крака, други долетяха от Лондон, Берген, Берлин, Скопие и Ротердам сами, или със създателите си! Вярвам, че представените в експозицията 25х25  фотографски проекти предоставят на публиката поредно потвърждение на написаното от Хулио Кортасар в разказа „Лигите на дявола, или нишките на Света Богородица” (превод на Румен Стоянов), че „…сред многото начини да се воюва срещу нищото, един от най-добрите е да се правят снимки…”

А защо не и фотографски книги?

– доцент Иглена Русева