Прожекция на филма „Триптих за Димитър Димов“ (2006) с екип от трима преподаватели на НАТФИЗ – преподавател Мариана Вълканова – звуков дизайн, д-р Валентина Фиданова-Коларова – режисьор и доц. Мартин Димитров – оператор

 

На 18 и 19 юни 2018 г., в 17:00 часа, в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ –гостува голямата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията“ – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов.

От 19 юни до 20 юли ще бъде показан и филмът „Триптих за Димитър Димов“ (2006) – първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът  Валентина Фиданова-Коларова, сценаристите Златимир Коларов и Анна Свиткова, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а в ролята на Димитър Димов зрителите могат ще видят актьора Александър Жеков.