НАТФИЗ ПРЕПОРЪЧВА ДА ВИДИТЕ (23-27 октомври)

 

23. Х., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ЧЕРНА ДУПКА

от Горан Стефановски, клас проф. Иван Добчев

Удивителна е работата на актьорите. Те изцяло са се пропили с изградената поетика. Те са в нея безостатъчно, без „да се правят на артисти“, без да търсят приватизиране на общия ефект. Затова го и постигат. Единен ансамбъл, един организъм: с общо дишане, обща температура, общ ритъм – изключително рядко явление в съвременния театър по всички географски ширини… Не се притеснявам да кажа, че „Черна дупка“ е сред най-мощните постижения на досегашния сезон, който, сравнен с няколко преди него, всъщност съвсем не е слаб.

Проф. д.ф.н. Георги Каприев

Из „Черна дупка“, в. Култура – Брой 4 (2928), 02 февруари 2018

 

24. Х., СЦЕНА 47, 19.30 ч., ПРЕМИЕРА

РОМЕО И ЖУЛИЕТА

от Уилям Шекспир, клас доц. д-р Пенко Господинов

„Ромео и Жулиета от бъдещето!“ Любопитно ще бъде да видим как най-новото поколение актьори, които се готвят да нахлуят на територията на българския театър и кино ще пречупят през своята индивидуалност, емоционалност и талант драматургията на Шекспир. Със сигурност ще им стискаме палци, защото знаем, че макар деца от епохата на новия дигитален свят, сърфиращи в безграничното измерение на виртуалната матрица, всеки един от тях е научил най-важното: Да бъде любопитен към същината на човешката душа. Защото, само стойностното преминава отвъд време, пространство и измерения. А Ромео и Жулиета ще ги има и след нас във вечността!

Иван Върбанов

Нюз БГ Репортер, https://newsbgreporter.com, 04.10.2018 г.

 

 

25. Х., Голяма сцена, 19.00 ч., ПРЕМИЕРА

ПРОЦЕСЪТ

по Франц Кафка, клас  проф. Иван Добчев

Днес, когато сме залети от хиляди образи, когато образът е станал най-важното за достигащата до нас информация, ние сме изкушени от много помисли. Сърцата ни са ги приели за нещо нормално. Контекстът, който отдалечава смъртта на невидимо разстояние, ни успокоява и ние с лекота се отдаваме на страстите си да бъдем малки богове в нашия виртуален свят. Забравили божественото, залог на природата си, загледани в материалното, незнаещи, че срещу нас вече тече някъде един Процес.

Димитър Сарджев

 

 

26. Х., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ВЕЧЕР НА КЛАСА на проф. Пламен Марков

Играят млади хора, за които в бъдеще ще се говори. Бъдете между първите, които ще ги видят и ще ги идентифицират. Нови хора, нови имена, нови лица – поглед към бъдещето!

проф. Пламен Марков

 

 

27. Х., Голяма сцена, 19.00 ч.

ХОРА С КУФАРИ

от Ханох Левин, клас проф. д-р Атанас Атанасов

„Хора с куфари“ е комедия с осем погребения. Спектакълът ни е изпълнен с живи и цветни персонажи – събрани в малък квартал. Няколко семейства смесват живота си със своите съседи, с идващи и отиващи си хора, с минувачи, туристи, а вечно дебнещите в очакване гробари са готови бързо да отнесат ненужната физическа обвивка на човека и той да изчезне. Те всички са нещастни и отчаяни – всеки по своя си собствен странен начин. Отчаяние, породено от постоянния стремеж на хората да живеят смислен живот, както и повтарящата се неспособност да се превърнат в едно голямо семейство, да изградят щастливо и уютно за всички общество…

Мартин Каров

 

27. Х., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

НОВА ЗЕМЯ

танцов спектакъл, клас проф. д-р Петя Цветкова

Популяризирането на съвременния танц е наша мисия… Трябва да направим така, че да стигаме до по-широк кръг от хора. Гледайте ни!

Някъде там има Река. Водите ѝ нашепват кой си. Отвъд реката сме цветя. А вътре срещаме живота си с докосване. Появихме се. Открихме огъня. Еволюирахме. Откриваме повече и повече. Там някъде се и обичаме.

Ана Митева

 

 

Куклен театър НАТФИЗ

27. Х., 11.00 ч., Камерна сцена на Младежки театър „Николай Бинев“

ТАЛАСЪМА ТРОПАЛАН, клас доц. Майя Енчева

Таласъмът Тропалан е най-косматият, зъбат и проклет таласъм в цялото царство. Решил завинаги да стане царски таласъм и да си живее по царски в двореца!… Елате и научите, как се прогонва таласъм! Елате и споделете едно забавно, комично и топло представление.

доц. Майя Енчева