ФИЛМОВА ПРЕМИЕРА НА ДОЦ. Д-Р ГОСПОДИН НЕДЕЛЧЕВ

 

 

В първите дни на новата 2019 се състоя премиерната прожекция на документалния филм „Гражданинът Сис“ на доц. д-р Господин Неделчев.

Завършил „Анимационна режисура“ в НАТФИЗ доц. д-р Господин Неделчев е преподавател в катедра „Филмова и телевизионна режисура и анимация“ на Академията от 1999 г. Автор е на десетки филми, последният от които е посветен на военния кореспондент и фотограф от Балканските войни, безкористния и верен приятел на България, чеха Владимир Сис. Филмовият разказ следва житейския път на Сис – пряк участник в градежа на българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ-ти век. Наяве излизат множество непознати факти от изумителния и пълен с превратности живот на големия общественик, демократ и защитник на славянството, завършил трагично в комунистически затвор в Леополдов. В мащабният филмов проект, заснет на териториите на България, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Косово и Гърция, участват български и чешки учени, както и близки родственици на Владимир Сис.

 

Доц. д-р Госходин Неделчев

Режисьор на документалния филм е Господин Неделчев, сценарий: Влади Киров и Господин Неделчев, оператор: Димитър Неделчев, композитор: Валери Костов. „Гражданинът Сис“ е продукция на: „ДИДОФИЛМ“, копродукция с „ДАЛИА-53“ и „ДОДО ФИЛМ“, реализиран с финансовата подкрепа на ИА НФЦ и с подкрепата на Посолството на Чешката република и Чешкия център в София.