НОВИЯТ ФИЛМ НА ПРОФ. ИВАН НИЧЕВ

Преди дни, в кино „Люмиер“, се състоя премиерата на филма на режисьора Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“. Сценарият е написан в съавторство с Юрий Дачев и Татяна Гранитова. Лентата е поглед над съвременна България.

Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре.“ / Иван Ничев

Проф. Иван Ничев е възпитаник на Държавната филмова академия за театър и кино в Лодз, Полша и ученик на Анджей Вайда. Става един от първите асистенти на доц. Христо Христов при разкриването на специалността „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1973 година. Редно е да се отбележи изключителния му принос в създаването и развитието на националната кинематография – 46 години режисьорът Иван Ничев създава прекрасни български филми, а професорът Иван Ничев обучава поколения български кинорежисьори. Благодарим на Режисьора и се прекланяме пред Професора!

Творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват.“/ Иван Ничев