Световен ден на кукления театър – 21 март – Международно послание на УНИМА

 

Днес, 21-ви март, отбелязваме Световния ден на кукления театър.

През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за ден на Кукления театър. Посвещава се на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят.

Куклен театър НАТФИЗ ще отбележи празника със спектакъла „Седемте козлета и вълкът“ по Братя Грим. Постановката, дело на проф. Боньо Лунгов, доц. Майя Енчева и доц. д-р Константин Каракостов ще се играе на 21-ви март, от 19.00 ч., на камерната сцена на Младежи театър „Николай Бинев“.

НАТФИЗ поздравява всички, посветени на кукленото изкуство и всички, на които то носи възторг и радост!

Какво ни привлича към тази форма, на която отдаваме живота си? Дали и как нещо оживява и може да произнесе хиляди думи по начин, на какъвто не е способен, нито има право никой актьор, или защото се възприемаме като създатели, които движат своето творение? Което и да е вярно, куклите по целия свят изразяват, играят, бият се, обичат и свързват спомените ни с настоящето. Ние учим ново поколение, което трябва да съхрани нашите ценности и традиции и да бъде непоколебимо отворено за нови идеи.

Дади О. Пудумжи, Президент на УНИМА Интернешънъл

 

Тук може да прочетете пълния текст на Международното послание на УНИМА.

 

Повече за президентът на УНИМА Интернашънъл, Дади О. Пудумжи, може да прочетете тук.