Световен ден на Пантомимата – 22 март; Майсторски клас на Атсуши Какумото – 21 март, 10:30 до 13:30 ч., в аудитория 103 А

Катедра Сценично движение към НАТФИЗ отбелязва Световния ден на Пантомимата с майсторски клас на Атсуши Какумото (Atsushi Kakumoto) – японски режисьор и хореограф, който гостува на НАТФИЗ на 21-ви март във връзка с празника.

На 21.03 от 10:30 до 13:30, в 103А аудитория, Атсуши Какумото се проведе майсторски клас по темите “История на традиционните сценични изкуства в Япония”, “Пина Бауш”, “Актьорски и танцови методи на “d’UOMO ex Machina Company”.

 

KAKUMOTO Atsushi (роден на 11 юли 1975 г.) е театрален режисьор и хореограф, създател на токийска компания “d’UOMO ex Machinа”, създадена през 2005 г.

Изследванията на работата му в театъра имат два основни потока. От една страна, той се опитва да въведе и да направи съвременни реинтерпретации на класическите произведения от европейската театрална литература. От друга страна той продължава да изследва езика на Япония, особено фонетиката, както и физическите движения на традиционните японски изпълнителски изкуства. Въпреки че неговият избор изглежда е концентриран в езика и литературата, те също са физически. Физическите движения се анализират и практикуват с цел фокусиране как хората организират части от телата си за говорене и общуване.

В своята кариера се среща с много артисти по време на техни работилници и резидентни творби – сред тях са и Пина Бауш, Oно Йошито и Нихил Хандевал.

Той е член на Японската фондация за сценични изкуства (JPAF), създадена от театралния режисьор SUZUKI Tadashi и член на Японския център на Международния театрален институт (ITI).

Сред темите на неговите ателиета са:

– Творецът Пина Бауш

– История на традиционните сценични изкуства в Япония

– История на съвременния театър в Япония след Втората световна война

– Съвремения театър и танз в Португалия

– Актьорски и танцови методи на “d’UOMO ex Machina Company”.