Проф. д.н. Божидар Манов, художествен директор и почетен гост на XVIII международен фестивал на червенокръстки и здравни филми

 

Проф. д.н. Божидар Манов отново беше почетен участник и художествен директор на Международния фестивал на червенокръстките здравни филми, който се проведе между 13 до 17 юни във Варна. XVIII издание се проведе от под мотото „Агресия – хуманизъм – кино“. Освен прожекциите на състезаващите се игрални и документални филми от цял свят в програмата на фестивала беше включен и Дискусионен форум с участието на проф. Иво Христов, доц. д-р Харалан Александров, Соломон Паси, Татяна Дончева, журналистите Анна Заркова и Емил Спахийски.

 

 

Специално за Международния фестивал на червенокръстките здравни филми във Варна пристигнаха Гинка Станчева, Емилия Радева, Искра Радева, Наталия Бардская, Александра Сърчаджиева, Ицхак Финци, Михаил Мутафов, Николай Урумов, Любен Чаталов, Иван Павлов, Иван Ничев, Стефан Цанев, Станимир Трифонов, Владимир Игнатовски, Александър Донев, Мартичка Божилова и много други, както и десетки чуждестранни гости – представители на Международния комитет на Червения кръст, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на Македонски и Румънски Червен кръст, на Турския Червен полумесец. Гости на Фестивала са и режисьори и журналисти от Италия, Иран, Кипър, Бразилия, Турция.

 

 

Международното жури в състав Доротея Тончева (актриса), Арман Пеккая (режисьор) – Турция, Илиян Джевелеков (продуцент и режисьор), Велислав Павлов (актьор) и проф. Виолетка Тачева и присъди следните награди:

 1. Голямата награда на фестивала – на филма „ТВОЙ РЕД Е“ (Бразилия, реж. Елиза Капаи): особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.
 1. Специалната награда на журито – на филма „НАЧАЛОТО Е КРАЙ“ (България, реж. Румяна Ангелакова): филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време – употребата на наркотици сред младите.
 1. Наградата за най-добър режисьор – на Санджай Рауал за филма „3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ“ (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.
 2. Наградата за най-добър сценарий – Онур Яъз за филма „ТОПРАК“ (Франция, Турция): проста, докосваща история, разказана майсторски.
 3. Наградата за най-добър филм в категория ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ – на филма „ЖЕНСКИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ“ (Турция, реж. Бикет Илхан): филмът спечели журито и зрителите с интересна история и с убедителната си режисура.
 1. Специалната награда в категория ФИЛМИ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ на председателя на Българския Червен кръст – на филма “РАВЕНСТВО“ (продукция на румънския Червен кръст): защото успява да пресъздаде по достъпен и открит начин темата за децата и младежите в неравностойно положение.
 2. Наградата за най-добър филм в категорията ЗДРАВНИ ФИЛМИ – на филма „ЛИЦАТА НА ЛАФОРА“ (Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич): журито се прекланя пред невероятната сила на човешкия дух на героите във филма, както и на екипа, който го е създал, и ни напомня, че нищо не е невъзможно.
 3. Специална награда в категория ЗДРАВНИ ФИЛМИ на Ректора на Медицински университет – Варна – на филма „СМЪРТ С ДОСТОЙНСТВО“ ( Холандия, реж. Йесе ван Фенрой): филм с трудна социална мисия, но и много интимен разказ за приятелството и за необходимостта да позволим на някого да си отиде от нас.
 4. Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „НЕВИДИМИЯТ МЕЧ“ (Италия, реж. Масимилиано Кокоза): Един приятелски, открит и коректен опит за вникване в света на незрящите чрез  сънищата им; филм, който очарова с чувството за хумор и симпатична усмивка.
 1. Наградата за най-добър късометражен филм в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „ЖИВОТЪТ ЗАПОЧВА НА 90“ (Кипър, реж. Беджай Браун): единодушно и с особено удоволствие журито присъжда тази награда заради лекия и същевременно убедителен начин, по който филмът ни дава надежда, че животът е прекрасен и на 95 години.
 1. Специална награда в категория ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ – на филма „4 БИЛЕТА НИКОГА ВЕЧЕ“ (Бразилия, реж. Лейде Жакоб): авторите Лейде и Марсело Жакоб ни впечатлиха с решимостта си да се борят докрай за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си миг.
 2. Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ – на филма „ГРАНИЦА НА ДЪЖДА“ (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар): топъл и човешки филм, който деликатно ни напомня, че границите са само на картата, но не могат да разделят хората, когато ги свързва обич.
 1. Наградата за най-добър късометражен филм в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ – на филма „САЛАМ“ (САЩ, Великобритания, реж. Клер Фаулър): журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена темата за невъзможното щастие на мигрантите.
 2. Специалната награда в категория ИГРАЛНИ ФИЛМИ на Кмета на Община Варна – на филма „КОНЦЕРТ ЗА КЛАРИНЕТ И ОРКЕСТЪР“ (България, реж. Максим Петров): без да има държавно финансиране, този независим филм впечатлява със своя професионализъм и въздействие.
 3. Извън регламента на фестивала, журито реши да присъди СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ на доброволците от Българския младежки червен кръст – Варна, за ентусиазма им да заснемат сами филма „ВДЪХНОВЕНИЕ“ и за вдъхновението им да помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими на фестивала – без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.

 

  

 

Варненският Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми е филмово събитие и средище за обмяна на опит между световни учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографии и чуждестранни телевизии, сред които преподавателите на НАТФИЗ заемат достойно и заслужено място.

 

 

Създаден през 1965 г. в гр. Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми, фестивалът се превръща в световно събитие през годините до 1991. Организиран от Българският червен кръст, под егидата на Федерацията на Червения кръст и Червения полумесец, Световната здравна организация и ЮНЕСКО Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян, и др. Всяка година в него са участвали между 150 и 170 филми в областта на здравеопазването, помощта и хуманитарната идея от 50 до 70 държави от всички континенти, които са давали възможността на местната публика да се срещне с важни имена от областта на киното, изкуството, медицината и науката.