„Училище за Зрение“ в НАТФИЗ

„Училище за Зрение“ в НАТФИЗ

 

Проф. д-р Велимир Велев разработи и започна провеждането на серия от работни ателиета със студенти от НАТФИЗ и незрящи актьори от „Невиждан театър“ (единствената в света трупа от незрящи във визуални сценични изкуства).

Първите срещи вече се проведоха с участието на студенти от специалностите „Актьорство за драматичен театър“ и „Театър на движението – Пантомима“ на НАТФИЗ.

Ателието на незрящите със студентите от класа на проф. д-р Александър Илиев, включи пространствено взаимодействие и работа с партньор “без зрение”, ново допълнение към програмата им по “Актьорство за драматичен театър – Пантомима”. Третокурсниците от класа на проф. Пламен Марков също се включиха в “потапянето” в света на “тъмнината”, чрез различни житейски дейности от ежедневието със закрити очи, проведени под прякото ръководство и инструкции на незрящите. Ателието, част от обучението по „Сценично движение“, използва специализирания тренинг “На Тъмно”. Самият тренинг е създаден от проф. Велев, на базата на системата му за работата с незрящи във визуални сценични изкуства, с цел развиване на творческата интуиция и взаимодействие, чрез двигателни умения и пространствено виждане, без участие на зрение.

 

 

Колаборацията между НАТФИЗ и „Невиждан театър“ стъпва на концепцията “Училище за Зрение” за осъзнаващото взаимодействие между зрящи и незрящи (актьори), в което всяка страна получава допълнителна гледна точка, като „алтернативен поглед” към себе си и като “различни очи” за околния свят и живота, в който живеем.

В следващите срещи, ателиетата планират и работа в областта на „Театъра на маските“ изучаван от абсолвентите, в специалност „Театър на движението – Пантомима“, от класа на  доц. Александра Хонг. Самите незрящи работят по подобна програма, която е подкрепена от „Телус Интернешънъл“  и Национален фонд „Култура“ , и ще завърши със спектакъл в този жанр.