Проф. Жени Пашова набира следващия клас!

Проф. Жени Пашова набира следващия клас!

 

Можете да видите отпечатъците ѝ на „Стената на славата“ пред Театър 199, но всъщност всяко семейство, което поне веднъж в живота си е посетило кукления театър в родния град, я е срещало. Следите ѝ са навсякъде из страната. Няма да е пресилено ако кажем, че дирите водят към много от точките на света. Това навярно е така заради нейните ученици. Изглежда несъотносимо за толкова малка наглед жена, но не и ако тя е Жени Пашова.

 

Куклена актриса и режисьор, носител на десетки национални и международни награди, преподавател в НАТФИЗ от 1982 година, обучила 10 випуска и повече от 270 кукленици, пръснати из петте континента. Реализацията на студентите ѝ отдавна е превърнала името Жени Пашова в бранд сред професионалните гилдии. Възпитаниците ѝ владеят марионетки, петрушки, явайки, театър на сенките, импровизационни кукли и още, и още, защото са безкомпромисно обучени. Същевременно работят във всички възможни проявления на изкуството от класическата приказка, през абстракцията до уличния куклен театър, поради култивираните от Професора творческо любопитство и професионална смелост.

 

Последният клас на проф. Жени Пашова не прави изключение. В рамките на обучението си Александър Йорданов, Даниел Добрев, Денис Симеонов, Елин Стоянова, Иван Трайков, Ивелин Николов, Марияна Петрова, Стайко Стайков, Венцеслав Димитров, Ива Кирова, Йоана Седларска, Йордан Тинков, Павел Громков, Русита Боева, Соня Тодорова, София Трейман, Ралица Петрова, Балена Ланджева и Василена Колева създадоха 4 спектакъла, посетиха 7 международни фестивала и донесоха много престиж и награди за НАТФИЗ. По стечение на обстоятелствата премиерите на представленията им се състояха на сцената на Младежкия театър, но не случайно останаха в постоянния му игрален афиш. Любопитно, колко от възпитаниците на висшите училища в страната, в рамките на образованието си, имат възможност да се проявяват в професионални обстоятелства и да се съизмерват в контекста на световните темпове и тенденции?

Проф. Жени Пашова избра да запознае театралната публика със студентите си през високата драматургия на Рада Москова. Февруари 2019 „Тигърчето Спас“ се оказа магнетично притегателен не само за най-малките, но и за семействата им. Младите актьори продължиха да провокират себе си и зрителите с класически марионетки в „Принцесата и скъсаните обувки“ в постановката на друг голям майстор в кукленото изкуство, проф. Славчо Маленов.

 

Месец по-късно, през юни, засвидетелстваха кураж и представиха премиерно спектакъла за възрастни „Кръговрат“ в разгара на фестивалния „Малък сезон“ на СФУМАТО. Последваха Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик, Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ – Ст. Загора, Международния фестивал на студентския театър KESTENBURGБаня Лука, Босна и Херцеговина, откъдето се завърнаха с 6 ПЪРВИ НАГРАДИ! 

Без да се главозамайва и без да губи отговорността си към сцената, класът на проф. Жени Пашова завърши обучението пред неподправените очи на съвсем малките с „Гъбарко“. И този изпит беше успешно взет под възторжените аплодисменти на пълната зала, както и всички последвали, до обявяването на извънредното положение. Но тъй като То, за разлика от изкуството е преходно, едва ли ще успее да ги възпре да отнесат дирите на професора си, там където надеждата, радостта и искреността са необходими.

За младите, които не искат да водят престорен живот – заповядайте, проф. Жени Пашова набира следващия клас!