Проф. Славчо Маленов с награда за цялостно творчество “Малкият принц”

Проф. Славчо Маленов с награда за цялостно творчество “Малкият принц”

 

Международният детски театрален фестивал, чието 27-то издание ще се проведе от 20 до 24 септември 2020 г., организирано от Отворения университет в Суботица, ще връчи наградата за житейски постижения “Малкият принц” на българския режисьор Славчо Маленов и писателя, драматург и режисьор Владимир Андрич за изключителен принос за развитието на културата и сценичните изкуства за деца. Тази година за първи път се връчва посмъртна награда за живот, посветена на творчеството за деца, актьор и режисьор Зоран Лозанчич.

 

Проф. Славчо Маленов (1950) е едно от най-важните имена в българския куклен театър. Той е режисьор, професор по куклена режисура, автор на книги за кукления театър и преводач. Завършва през 1978 г. режисура за куклен театър във ВИТИЗ, под ръководството на проф. Николина Георгиева, а през 1986 г. специализира в Международния куклен институт в Шарлвил-Мизиер, Франция, „Кукли, музиката и танц“, под ръководството на Андреа Таон.

Работил е като постоянен режисьор от 1978 до 1980 г. в Държавния куклен театър във Варна, от 1980 до 1986 г. в Държавния куклен театър в Пловдив, от 1986 до 1989 г. в Централния куклен театър в София, а от 1989 до 1991 г. е художествен ръководител на Централния куклен театър в София, от 1992 до 2004 г. режисьор в театър „Ателие 313“ в София. От 1992 г. е редовен преподавател по режисура за кукления театър в НАТФИЗ „Крстьо Сарафов“.

Реализира над 90 пиеси за деца и възрастни и предпочита жанра на приказките и естетиката на марионетния куклен театър. Режисирал е пиеси в различни страни по света, като Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Белгия и Мексико. Неговите спектакли са участвали и са били награждавани на множество международни фестивали в Европа, САЩ, Канада, Куба, Мексико, Тунис, Индия, Корея и Япония. Автор е на множество преводи и публикации в специализирани издания в България и чужбина, както и на книгата: („Трудът М“), „Адаптации на приказки за куклен театър“, „Дизайн на сценично осветление“.

Носител е на редица награди за режисура (България, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина), както и орден „Кирил и Методий“; наградата на Мексиканската асоциация на критиците за най-добър спектакъл; награди на Международния куклен фестивал в Толоса, Испания, за най-добра детска пиеса; награди за цялостното решение на Международния куклен фестивал в Суботица (2000); награди “Най-добро представяне на фестивала” на Международния фестивал в Марибор, Словения; награди за постановка и дизайн на Международния фестивал „Театър в куфар“ – Ломжа, Полша. Той получи наградата на министъра на културата на Република България по случай 24 май, с почетен знак и грамота. След това наградата „Икар“ за изключителен принос в развитието на българския куклен театър (2013), както и наградата за цялостен принос в развитието на куклен театър на Международния фестивал на куклените театри за възрастни „Pierrot 2019“.

 

Владимир Андрич (1944) завършва гимназия Валево и завършва театрална и филмова режисура във Факултета за драматични изкуства в Белград, заедно с д-р Юго Клайн и Александър-Саша Петрович.

Пише и режисира от 20-годишна възраст, предимно за деца. До пенсионирането си той работи повече от четири десетилетия в Детската редакция на Телевизия Белград; едно време като главен редактор. Освен всичко друго, той е написал за телевизията около 300 епизода от кукления сериал “Лека нощ, деца” и около 250 епизода от сериала “Авантюрист”. В театъра са играни шест пиеси, а по радиото са изпълнени около двадесет. върху голям брой песни му за деца е композирана музика.

Публикува произведенията „Напред синьо, кафяво и черно“, „Вечерен слон“, „Сърце на стената“, „Две брега“, „Писма от първия“, „Приключение“, „През деретата на Обреновац“, „Дай ми крила един кръг“,„ Котките почти ме изпиха“,„ Реколта от уши“,„ Чети любими книги на вятъра“, „Приключенски истории“, „Лале Рашин в средата на света“, „Четири джуджета“, „Перфектна дармара“. Много от стиховете и разказите му могат да бъдат намерени в буквари и учебници, а „Авантюристът“ е част от учебния материал за началното училище.

Носител е на всички значими сръбски награди в областта на детската литература (Награда “Невен” на Приятелите на децата на Сърбия, Литературна награда “Политикин Забавник”, Награда за детски игри Dragon за изключителен творчески принос към съвременния израз в детската литература, Харта на детските игри на децата, Детска награда книга на годината ”на панаира на книгите в Белград, наградата „Златен ключ”на Смедеревската поетична есен, наградата „Княжевац Златното руно”…) и една международна – Европейски център за литература и медии за деца и младежи), за книгата „Дай ми крила един кръг“.

 

Зоран Лозанчич започва актьорската си кариера в Народния театър в Ниш през 80-те години, продължава в Народния театър в Пирот, а от 1983 г. е постоянен член на кукления театър в Ниш, където идва по настояване на големия югославски режисьор Йован – Бата Путник.

Като актьор, актьор-кукловод, актьор-аниматор, той достига върха на кукления театър в повече от 60 премиерни представления. За ролята на г-н Видакович в пиесата „Велимир и Босилка“ той получава актьорска награда на Международния фестивал в Баня Лука през 2000 година. В допълнение към многобройните актьорски постижения, той режисира с голям успех в родния си град, както и в други театри в Сърбия: театър „Пулс“ в Лазаревац, театър „Крушевац“ и др. Котор, Загреб, Сараево, Баня Лука, Тимишоара, Арад, Прага, Варна, Пловдив, София и други градове.

През 1993 г. той влиза в света на куклената режисура, като поставя пиесата „Моливът пише със сърцето“. Следват пиесите „Кученцето Тоби“, „Имало накога една любов“,а през 1998 г. „Трите прасенца“, с които Зоран Лозанчич намеква за нова режисьорска поетика, която носи награди на пиесата, актьори и сътрудници на много фестивали. Две години по-късно режисира “Магьосникът от Оз”, след това “Красавицата и звярът” и отново записва успехи на местни и чуждестранни фестивали. Има награди за най-добра пиеса, режисура, сценография, анимация, куклено творчество, актьорски награди.

Пиесата „Затворникът на императора“, която той поставя през 2005 г., е отличена с 19 награди на национални и международни фестивали и пет награди на VI биеналето на сценичния дизайн в Сърбия. Така тя се превръща в най-награждаваната пиеса в историята на кукления театър в Ниш. В допълнение, в анкетата на в. Нишки народни новини, той е обявен за културно събитие през 2005 г., а следващата му постановка – “Моцарт” – ще вземе това заглавие година по-късно. Гран-при на театралния фестивал “Звездище”, награда за сценография на срещите на професионалните кукли на Сърбия и награда за режисура на фестивала “Златна искра”, където член на журито, известният европейски куклен режисьор Звонко Фестини, заяви, че “Лозанчич в момента е най-важното режисьорско име в Сърбия”. Носител е на повече от 50 индивидуални и колективни награди.

Международният детски театрален фестивал в Суботица е един от най-важните фестивали в региона, който повече от четвърт век събира творци, посветили работата си на най-малките. С фокус върху кукления театър, но също така и с пространство за други форми на изкуството, Фестивалът непрекъснато допринася за популяризирането и развитието на театъра в Сърбия.

Като част от основната програма на 27-ия Международен детски театрален фестивал, който тази година се провежда от 20 до 24 септември, организиран от Отворения университет в Суботица, ще има 11 пиеси за деца от цял ​​свят, избрани от селектора на фестивала, професор д-р Зоран Джерич. Фестивалът ще се проведе в хибриден формат, като комбинация от изпълнения на живо и тези, които ще бъдат показани като епископска прожекция. Публиката на фестивала ще може да види на живо и онлаинми различни изпълнения на ансамбли от Китай, Русия, Израел, Германия, Австрия, Словения и Сърбия.

Миналата година наградите “Малкият принц” получиха актрисата Бранка Веселинович и писателят Ранко Рисоевич. Сред носителите на наградата, която фестивалът присъжда от 2000 г., бяха Зоран Христич (2016), Миня Субота (2015), Тимоти Джон Байфорд (2014), Бранко Миличевич Коцкица (2007), Любивое Ршумович (2006) и много други видни творци за деца.