Проф. д-р Калина Стефанова с откриващо слово на Международния симпозиум посветен на 110 г. от рождението на Цао Ю, Китай

Проф. д-р Калина Стефанова с откриващо слово на Международния симпозиум посветен на 110 г. от рождението на Цао Ю, Китай


Проф. д-р Калина Стефанова беше сред поканените да произнесат основни въвеждащи слова при откриването на международния симпозиум посветен на 110 г. от рождението на Цао Ю, доайен на китайската драма от западен тип. Симпозиумът е част от 4-тата културна седмица посветена на Цао Ю, която се провежда в града, където се намира потомствения дом на семейството му от 14 поколения.

В рамките на седмицата се представи панорама от театрални представления, академични семинари, творчески лаборатории, работни срещи и др. Проф. Стефанова представи първия преведен на български език сборник с китайски пиеси, сред които и „Буря“ на Цао Ю. Изданието, чийто съставител е тя, излезе на българския книжен пазар в началото на годината, изд. „Български бестселър“, превод д-р Евелина Хайн и Евгений Карауланов.

 

 

Предговорът на книгата, написан от проф. Стефанова, ще излезе на китайски в юбилеен том, който ще бъде издаден след симпозиума. Пак там проф. Стефанова предлага и любопитна гледна точка за духовното родство между Цао Ю и Яворов, съответно в „Буря“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.