СЪБИТИЯ                 

Калина Стефанова

Проф. д-р Калина Стефанова

Катедра "Театрознание" Факултет "Сценични изкуства"

Проф. д-р Калина Стефанова е преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за театър и критика. Пет от тях са на английски език, с премиери в Ню Йорк, Лондон и Вроцлав, включвани в задължителната и препоръчителната литература в университети по цял свят. Съставите/редактор е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език в два тома, на първата книга с китайски пиеси на български език и на първото представяне на българския театър на английски език.

Автор е и на две книги художествена проза, издадени в 9 страни; едната от тях е включвана в задължителната и препоръчителната литература в няколко колежа в Бразилия и е издадена в 2 издания в Китай. Била е гостуващ учен в Нюйоркския университет, Университета на Кейптаун, Мейджи Университет, Токио, Шанхайската Театрална Академия, Уханския университет и др. През 2016 г. е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат изследовател на Фондацията по китайска критика на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции и е водела семинари в 12 страни.

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията (2006- 2010). Член е на редакционните колегии на списания в Китай, САЩ, Румъния, Хърватска. Редовно работи като експерт-оценител към Европейската Комисия. През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница”, режисьор Мл. Киселов, в Стратфордския Фестивал на Канада, най-големия репертоарен театър в Северна Америка. От 2017 г. е в експертния борд на първия театрален град в света, Yue Opera Town, Китай.

 

 


 

След зануляването на източноевропейския театър

 

Втора международна премиера на книгата “20 режисьори – първопроходци от Източна Европа”, съставители и редактори – проф. д-р Калина Стефанова и Марвин Карлсън

 

Kalina Stefanova and Marvin Carlson in Conversation on Directors from Eastern Europe. Part 1. (thetheatretimes.com)

 

Проф. д-р Калина Стефанова пътува по света с познания и творчество

 

Проф. д-р Калина Стефанова участва в Торунските театрални срещи

 

Проф. д-р Калина Стефанова с откриващо слово на Международния симпозиум посветен на 110 г. от рождението на Цао Ю, Китай

 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННАТА КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА ЖУРИРА ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ТЕАТРАЛНА КРИТИКА В ПЕКИН

 

Проф. д-р Калина Стефанова изнесе лекция за източно-европейския театър в Университета на Джъдзиян – Ханджоу, Китай

 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, ПОРЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ В КИТАЙ

 

Две книги на проф. д-р Калина Стефанова – “Джуджетата на Ани” и “Последният изход” издадени в Китай