ВЪЗПИТАНИЦИ НА НАТФИЗ С МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ И В ОЧАКВАНЕ НА „ОСКАР“

ВЪЗПИТАНИЦИ НА НАТФИЗ С МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ И В ОЧАКВАНЕ НА „ОСКАР“

 

Близо 80% от възпитаниците на НАТФИЗ започват работа в театъра или киното още като студенти. Получават първите си професионални награди преди дипломирането, а с него започва участието им в национални и международни културни проекти. Така от началото на сезона, независимо от рецесията на епидемията върху изкуството, абсолвентите на проф. Пламен Марков и проф. д-р Ивайло Христов излязоха с повече от 10 премиери в различни столични и извън столични театри. Ако към тях се присъединят останалите възпитаници на Академията ще се окаже, че близо 90% от театралната, телевизионната и кино продукцията в страната е проекция на започналото в НАТФИЗ образование. Само преди година заедно с Димитър Маринов името на Академията пристъпи по червения килим на „Оскар“.

Днес очакването ни отново е вперено в предстоящите номинации, този път в лицето на Мария Бакалова. Участието на възпитаничката на проф. Иван Добчев в „Борат“ вече ѝ донесе световно признание от публиката, и от професионалната общност. Тя получи награди от гилдиите на кинокритиците в Ню Йорк, Флорида и Чикаго, както и престижната награда за поддържаща женска роля на Националното общество на кинокритиците на САЩ.

С награди от международните филмови фестивали в Ню Йорк и в Прага ни зарадва и Евелин Костова. Възпитаничката на проф. Стефан Данаилов привлече и спечели признанието на филмовата гилдия с актьорската си работа в американския късометражен филм „Coercion“.

(снимката е от спектакъла на проф. Стефан Данаилов „Ателие“ по Михаил Булгаков в Учебен театър НАТФИЗ, 2015).

 

През изминалата година настоящи студенти и преподаватели на НАТФИЗ бяха удостоени с повече от 30 международни награди за анимация, режисура, операторска работа и др., включително с 3 национални отличия за цялостен принос към развитието на българската култура.