Пантомима, Брехт… или БРЕХТОМИМА. Открит урок–уъркшоп по случай 98 години от рождението на Юлия Огнянова

Пантомима, Брехт… или БРЕХТОМИМА. Открит урок–уъркшоп по случай 98 години от рождението на Юлия Огнянова

 

 

От името на НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев студент и ученик на Юлия Огнянова, отбелязва датата на нейния рожден ден, 23 февруари, с открит урок-уъркшоп под заглавие „Брехтомима“ – фрагмент от неговата система за обучение по Пантомима.

 

Юлия Огнянова, големият реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век, на 22.02.2021 щеше да навърши 98 години. Тя е един от десетте режисьори в световен мащаб, признати за майстори на Брехтовия театър с нейната постановка „Майка Кураж и нейните деца“ 1959 г., която е първата постановка на Брехт в България.

В нейна памет, проф. Велев посвещава един фрагмент от неговата система за актьорско обучение по Пантомима, която в момента разработва – а именно, така наречената от него сериозно-шеговито „Брехтомима“. В нея съчетава принципи и техники от Брехтовия театър и Пантомимата.

 

„Едно от любимите неща на Юлия бе, след занятия в НАТФИЗ да отивам при нея и да й разказвам какво ново ми е „хрумнало“ в обучението на студентите. А „хрумките“ винаги извираха с лекота, тъй като духа на нейната методология в мен, раждаше „многовариантни“ решения на всяко упражнение, провокирано от най-малкото студентско затруднение или грешка, при изпълнение на поставена от мен задача. Този дух продължава да живее и работи в мен, по нейния желязно целенасочен и едновременно „безотговорен“ и кипящ като шампанско начин.

Вярвам, че ако тя беше тук до мен сега, този забавен, но силно ефективен микс от Брехт и Пантомима, щеше да презареди младежкия й дух, така както се изпълваше със сили от разговорите ни тогава.“, коментира проф. Велев.

 

Откритият урок ще се проведе на 23.02.2021 г. от 17.30 ч. в аудитория А103 в НАТФИЗ . В урока ще участват студенти 1 курс “Театър на движението – Пантомима”.