Преподаватели и възпитаници на НАТФИЗ отново с номинации за “Икар”

 

Независимо от общото униние, затворените салони и намалената посещаемост, изгубените в борбата с Covid колеги и приятели – преподавателите, студентите и завършилите възпитаници на НАТФИЗ не отстъпиха Театъра на пандемията! Вероятно по тази причина и тази година част от тях влязоха в номинациите на наградите на Съюза на артистите в България.

 

Напрегнатият график на онлайн обучението по „Сценография“ в НАТФИЗ не възпрепятства доц. д-р Мира Каланова и доц. Марина Райчинова да реализират „Закуска в Тифани“ в Пловдивския театър и да заслужат номинации за сценография и костюми.

 

Наложените ограничения не спряха Боряна Маноилова (възпитаничка на проф. д-р Атанас Атанасов) да създаде образа на Юзу в „Серотонин“ на Крис Шарков (асистент и докторант на НАТФИЗ) и да бъде отличена с номинация в категория „Дебют“.

 

Пандемията не възпря и проф. Маргарита Младенова да постави „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър, нито Александър Тонев (ученик на проф. Иван Добчев) да изиграе ролята на Санчо Панса и да заслужи номинация в категория „Поддържаща мъжка роля“.

Истината е, че близо 80% от включените в номинациите за „Икар“ всяка година са преподаватели, студенти и по-скорошни или по-отдавнашни възпитаници на Академията. Останалите национални и международни театрални и кино форуми също рядко пропускат да отразят развитието на мрежата от творци на НАТФИЗ. Всяка година близо 200 от тях завършват образованието си, а местата им се заемат от нови попълнения първокурсници, които на свой ред ще се устремят да проправят културата, от която обществото се нуждае.

НАТФИЗ пожелава успех на всички!

 

Тук можете да видите всички номинации за „Икар“ 2021