Спектакълът “Бесове” на класа на проф. Снежина Танковска, и филмът “Един асансьор разстояние” на Крис Захариев, с награди от Международния студентски фестивал ВГИК – Москва

 

Класът на проф. Снежина Танковска покори журито и публиката на Международния студентски фестивал (категория за кино и театър) ВГИК – Москва с  постановката на Боян Арсов „Бесове“.

Студентите на НАТФИЗ влязоха в надпревара с млади творци от Белгия, Испания, Еквадор, Аржентина, САЩ, Великобритания, Израел, Швейцария, Канада, Сингапур, Мексико, Франция и др., за да спечелят Голямата награда в театралния раздел на форума.

Крис Захариев отнесе специалния диплом на професионалното жури за „Един асансьор разстояние“ във филмовия раздел на Международния студентски фестивал – ВГИК.

Наградите от последното издание на фестивала са своеобразно продължение на традицията през годините. Най-високите отличия от изданието през 2017 г. – Гран при – съответно за театър и кино – бяха присъдени на спектакъла “Бай Балчо споменува” – постановка Пламен Марков, клас на проф. Пламен Марков, и на дипломната работа на младата режисьорка Боя Харизанова с дипломен ръководител акад. Людмил Стайков за „Изпит“. На следващата година класът на проф. Иван Добчев отнесе Грамота за интегриране на сложните теми на модерността в пиесата „Изгубеното поколение“, в постановката на д-р Сава Драгунчев. През 2019 г. в надпреварата се впуснаха възпитаниците на доц. Александра Хонг с „1001 страсти“ по Антон П. Чехов, в постановка на Олег Лабозин и пожънаха успех – „For elastic embodiment of classical world literature motives“.