Класът на проф. д-р Атанас Атанасов в търсене на щастието (интервю със студентите относно предстоящата премиера на спектакъла “Екстази”)

 

Илияна Колева, Калоян Минев и Денислав Маринчев (студенти от класа на проф. д-р Атанас Атанасов) за предстоящата премиера на спектакъла “Екстази” – интервю на Яна Каменова (IV курс “Театрална продукция”).

 

Яна: Здравейте ще се представите ли?

Илияна: Здравейте аз съм Илияна Колева. и тримата сме студенти в класа на професор д-р Атанас Атанасов.

Калоян: Това е Денислав Маринчев, а аз съм Калоян Минев и тримата сме част от нашето първо дипломно представление “Екстази” по романа на Ървин Уелш.

Денислав: Режисьор е Мартин Каров и асистент е Веселин Петров.

Яна: Ще разкажете ли повече за избора и процеса на създаването на тази първа ваша премиера?

Илияна: Процесът беше изключително интересен, защото ние тръгнахме от нищото и имахме романа като база. Качихме се на гола сцена, като знаехме сцените как трябва протекат – началото и края.  Затова всичко вътре е плод на нашето въображение и сме го създали само и единствено ние с помощта на режисьора.

Калоян: Важно е да отбележи колко е трудно, но същевременно интересен процес да се драматизира роман, защото нямаме базата на готова пиеса.

Денислав: Т.е. ние му правим сценична адаптация с помощта на режисьора.

 

Яна: Вие като студенти участвате в процеса?

Калоян: Да, така е, освен това в романа се съдържат три новели които в спектакъла са представени като три части.

Денислав: И между отделните части има преплитане на сюжетни линии и персонажите. Така ще те не са три самостоятелни произведения, а три истории, обединени около една главна – търсенето на щастие.

Яна: Какво мислите за избора да работите с текст на такъв модерен и провокативен автор?

Калоян: Това представление като цяло е предназначено за по-младата аудитория и според мен би било интересно за хората, които които се интересуват от този нов начин на живот- нощните клубове и да видят къде са плюсовете и минусите.

Илияна: Мисля, че се занимаваме с нещо изключително актуално за нас, но дори и хора, които не са от нашето поколение ще намерят нещо за себе си.

Яна: Какво мислите за разрушаването на табута? Вие реално това правите на вашата премиера.

Калоян: Ние налагаме на нещо интересно и нестандартно. Да, ние разглеждаме табута, но за нашите персонажи не са такива. Това е една различна и интересна гледна точка за нас като актьори.  Изучаваме дадени табута и защо хората ги правят.  Изследваме дали за тях е нередно или може би за тях е най- правилното нещо. И най- важното дали имат друг избор.

Илияна: За нас като актьори, всеки трябваше да се откъсне с всичките си задръжки от табута, за да можем да оправдаем персонажите.

Денислав: На мен ми беше странно, моят персонаж е изгубен и “изпаднал” в опита да намери щастието.  За мен, като Денислав, това не е правлиният подход. Но се опитвам да оправдая Дейв и да го разбера.

Калоян: Вплитаме интересни, актуални и провокативни теми които да разтърсят зрителитв, заедно с ясно изразените и ярки конфликти в самото представление.

Илияна: Мисля че в българските театри няма представление, което да е създадено по този начин. Това е нещо ново и се надяваме да се започне ново течение.

Калоян: Цялото представление е създадено на импровизационен принцип, но не означава, че е изцяло импровизация. Имаме стабилна база романа и адаптацията му, но имаме възможност да открием въображението си по време на представление и да се получи нещо различно и интересно.

Денислав: Повечето интересни случки и действия и събития са се получили на база  чисти импровизации.

Илияна: Трябва да дойдат да ни гледат, защото това е актуално и свежо и мисля, че трудът ни е видим.

Калоян: Важно е хората да дойдат и да видят до какво може да доведе нощният живот. Говоря за новите рейв и техно партита. Младите го харесват, но е добре да дойдат да видят до какво може да доведе в бъдеще.

Денислав: Това представление е полезно за всички , тъй като ние предоставяме дълбоки теми за размисъл и екзистенциални въпроси, които са актуални за абсолютно всеки.  Ние обхващаме индиректно целия човешки живот – темите, които вълнуват всеки един човек.

Калоян: Зрителите да не се подвежда от самото заглавие “Екстази”, че това е главната тема. Вътре са преплетени любовни и приятелски взаимоотношения.

Илияна: Въпреки заглавието и че наркотиците не се свърза с някакви хубави неща, зрителите не трябва да очакват да видят грозната страна на живота. Напротив, благодарения на нашия сценограф Радостина Тодорова представлението ни  се превърна в страхотна картина.

Яна: Кога да дойдем да ви гледаме?

Илияна: На 16-ти декември е премиерата, билетите за нея свършиха много бързо. Но можете да пробвате да гледате на 21-ви декември на 47-ма сцена в НАТФИЗ.

 

Редакция на аудио записа: Диляна Костадинова