Откриване на учебната 2022/2023 година в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”

 

170 първокурсници получиха студентските си книжки под светлините на прожекторите и аплодисментите на своите близки, приятели и преподаватели на сцената в Театър НАТФИЗ. Както всяка година, ректорът на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев приветства лично новоприетите творци, като този път посвети словото си на сакралната осмица. Ето част от него:

„Ако се опитаме да приземим осмицата, тя ще се превърне в знака за безкрайност. Безкрайността е онова, което най-вероятно няма да опознаем и не можем да назовем. Безкрайността обаче е в нас. Тя е в нашата мисъл. Тя е в нашата душа. Нека да вярваме в това, че безкрайността и ние сме едно цяло. Нека да вярваме в това, че нашето бъдеще, всеки ден се изгражда от безкрайността.

Безкрайността дава възможност на всеки да повярва и в себе си. Там няма „напред“ и „назад“ , няма „наляво“ и „надясно“, няма „надолу“ и „нагоре“. Вярвайте, приятели, че днес може да ви изглежда, че вървим надолу, но всъщност да вървим нагоре. Утре може да ви изглежда, че сме тръгнали назад, а всъщност да вървим напред. Толкова е относително всичко в тази безкрайност. И толкова е красиво това, че е  относително… че аз нямам какво друго повече да ви пожелая, освен да се радвате на безкрайността. Бъдете здрави!“

На финала, за да провокира единението им с общността на НАТФИЗ, проф. Семерджиев отправи към първокурсниците от двата факултета три въпроса, на които те в един глас отговориха:

– Вярваме в себе си!

– Вярваме във Вас, нашите учители!

– Вярваме в Смисъла, на всичко онова, което съществува!

снимки: Теодора Тодорова и Дамянка Савова