Тъжен помен: Напусна ни професор-доайенът Красимир Спасов

 

На 14.01.2024, на 81 години ни напусна професор-доайен Красимир Спасов, личност със забележителен принос за развитието на българската култура.

Кариерата му на преподавател стартира през 1977 година и повече от 40 години той участва във формирането на прочути имена в сферата на театралната режисура и актьорската професия. Негови ученици са Пламен Марков, Недялко Делчев, Стоян Радев, Деян Пройковски, Лилия Абаджиева, Боил Банов, Крис Шарков и много други. Дълги години е ръководител на магистърската програма по „Режисура за драматичен театър“. Ръководил е и клас по Актьорство за драматичен театър“.

Постановките му надхвърлят 100. Много от тях са емблематични: „Много шум за нищо“ от Уилям Шекспир, „Колко е важно да бъдеш сериозен“ от Оскар Уайлд,  „Прокурорът“ от Георги Джагаров, „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов, „Албена“ от Йордан Йовков, „Васа Железнова“ от Максим Горки, „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси, „Престъпление и наказание“ по Достоевски, „Вкус на мед“ от Шийла Дилейни, „Тартюф“ от Молиер, „Вуйчо Ваньо“ и „Чайка“ от А. П. Чехов, „Сако от велур“ от Станислав Стратиев, „Една нощ с теб“ от Майкъл Уелър, „Любов, любов, любов“ от Майк Бартлет. Негови спектакли са играни и в Русия, САЩ, Германия, Полша, Македония, Германия, Украйна, Латвия, Куба и др.

Първият му филм „Забравете този случай“ получава наградата на кинокритиката и награда за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 г.

През 2012 година Красимир Спасов получава наградата на Съюза на артистите в България „Икар“, а през 2021 година става носител на „Аскеер“ за цялостен принос в театралното изкуство.

 

Дълбок поклон пред паметта му!