Среща-разговор с полския оператор-стедикамист Адам Мендри в Аулата на НАТФИЗ

 

Среща-разговор с полския оператор-стедикамист Адам Мендри

 

 

 

Заповядайте на среща-разговор с полския оператор-стедикамист Адам Мендри, който е в София за снимките на голяма холивудска продукция и ще бъде в НАТФИЗ в неделя, 14.04.2024, от 13.30 ч., в Аулата на ул. „Стефан Караджа“ № 20.

Адам е оператор на стедикам и камера във Варшава, Полша, с фокус върху триизмерното движение на камерата. Пътуването му към киното започва преди да навърши 15 години.

През 2009 г. завършва гимназията в Джърси Вилидж в Съединените американски щати в профил “Видеотехнологии”, където за първи път се запознава с технологията на Steadicam устройството. През 2013 г. завършва Филмовата академия на Мирослав Ондричек в Писек, Чешката република, специалност “Режисьор на кадри”.

Изучавайки движението на камерата, той решава да се съсредоточи основно върху Steadicam и да стане оператор на стедикам. Оттогава  работи върху развитие на потенциала си, за да става все по-добър в този специфичен тип дейност. С опита си в игралното кино и рекламата той се фокусира върху стедикама като инструмент, който може да въздейства на зрителя и се използва за разказване на история, а не просто като стабилизатор.

Работил е по различни международни продукции  в Исландия, Индия, Мексико, Мароко, Южна Африка, Малта, Белгия, Испания, Италия, Грузия, Швеция, Германия, Словения, Литва, Турция, Кипър, а сега и в България.