СЪБИТИЯ                 

Мария Аверина

Ас. д-р Мария Аверина

Катедра "Аудиовизуално производство" Факултет "Екранни изкуства"

Мария Аверина e режисьор на документални филми сред които «От Кремона до Кремона», «Да летиш с плавници», «Късен дом», «Кой е този град?» и «6 минути щастие».
Мария Аверина учи в Националната гимназия за древни езици и култури «Св. Константин Кирил Философ». Завършва Славянска филология с профил полски език в Софийския университет; магистратура по Филмово и телевизионно изкуство с профил режисура в Нов Български Университет; магистратура по Документално кино в Royal Holloway University – Лондон. Защитава докторат на тема «Монтажни принципи при изграждането на документални филми от архивни материали» в НАТФИЗ «Кръстьо Сарафов», където е и асистент по режисура и монтаж от 2018 г.

Член е на Съюза на Българските Филмови Дейци от 2015 г.

«От Кремона до Кремона» получава награда за най-добър документален филм от Българската филмова академия през 2017 г., както и награда за дебют и наградата на Съюза на Българските Филмови Дейци на фестивала «Златен Ритон» 2017 г.

«Да летиш с плавници» получава наградата на гилдия Филмова критика на фестивала  «Златен Ритон» 2023 г., наградата за най-добър български филм на фестивала «Master of Art» 2024 г., както и наградите за на-добър монтаж, най-добър композитор и специалната награда на журито на фестивала на Съюза на Българските Филмови Дейци «Васил Гендов» 2024.