СЪБИТИЯ                 

Мирослава Гоговска

Гл. ас. д-р Мирослава Гоговска

Катедра "Драматичен театър" Факултет "Сценични изкуства"

Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" (София 1000, ул. "Г. С. Раковски" 108А); http://www.natfiz.bg

Главен асистент в бакалавърска програма по актьорство за драматичен театър

 

Д-р Гоговска е главен асистент по актьорство за драматичен театър в класовете на проф. д-р И. Христов и на доц. д-р П. Господинов в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Преподавала е в класовете на проф. И. Добчев и проф. М. Младенова и в магистърската програма на проф. Д.Гюрова. В НБУ е провеждала курсовете „От звук и жест към образ”, „Психофизическа загрявка на актьора” и „Сценичен етюд” в бакалавърска програма „Театър“. Водещ на ателие по актьорско майсторство „С Михаил Чехов – за въображението”,ТР„Сфумато”-2014, майсторски клас с ученици от специалност „Актьорство за драматичен театър“ по покана на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, гр.Бургас -2020. Ментор в Студенска практика по киноизкуство в SIFCollege-2017. Преподавател в „Неделно училище по театър“ – ТР „Сфумато“.

Д-р Гоговска е участвала в постановки в театрите НТ „Иван Вазов“, ТР „Сфумато“, Театър 199, Сатиричен театър, Театър „ Сълза и Смях“ и др. С представления на ТР„Сфумато“ участва в международни фестивали и гастроли: Франция – Авиньонски фестивал, Есенен фестивал, Театър “La Tempête“, Национална сцена „Le Trident”,  Национален театър в Страсбург; Германия – Hebbel-Theater; Италия – „Festival delle мigrazioni“, Piccolo Teatro; Япония-Пролетен фестивал на изкуствата; Русия –Театър на нациите, Театър „В.Ф.Комиссаржевской“ и Център„Мейерхольд“; Португалия –„Culturgest“ и Национален театър „São João“; Корея – Международен фестивал на сценичните изкуства “Spaf” и др.

В киното е работила с режисьорите: С. Трифонов, М. Андонова, Л. Младенов, К. Бонев, П. Попзлатев, Н. Косева, И. Христов, Св. Драганов и др.

Режисьорски опит д-р Гоговска прави в постановките: „Тъмна стая” и Минимално условие за райска градина – ТР „Сфумато“, „Ромео и Жулиета“ и „Дон Жуан Тенорио“ – НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Носител е на „Аскеер” за изгряваща звезда 1998,  две награди на „Фестивал на малките театрални форми”, гр. Враца –  2003 и 2007 и номинации на фондация „Аскеер” за поддържаща женска роля – 2007 и 2009.

Водещ  на предаването по Канал 1 на БНТ „Спукано Гърне”.

Автор на публикации в „Списание театър“ и в Годишника на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

 

снимка: Яна Лозева