Едуард Олби – Doctor Honoris Causa по театрално изкуство

http://www.old.natfiz.bg/images/uploaded/doctor_honoris_causa/olbi_large.jpg

Едуард Олби е американски драматург.

Роден е на 12 март 1928г. и започва да пише пиеси тридесет години по-късно. Продължава да прави това и днес. Общоприето е мнението, че ранните му творби представляват съществен принос в развитието на Американския театър на абсурда и в създаване образа на следвоенния театър от времето на 60-те години на 20-ти век. Факт е, че без неговите пиеси, повече от 30 на брой, световният театър днес би страдал от остър недостиг на тревожните въпроси на човешкото съществуване.

Първата му пиеса „Случка в зоопарка” (1958) е поставена най-напред в Берлин, следват „Смъртта на Беси Смит” (1958), „Американската мечта” (1960).

През 1961-2 написва „Кой се страхува от Виржиния Улф?”, отличена с наградата Тони за 1963г. Получава първата си награда Пулицър за „Деликатно равновесие”през 1966г., когато му е присъдена и награда Тони за същата пиеса. „Морски пейзаж” е отличена с Пулицър през 1974г. Трети Пулицър получава през 1994г. за „Три високи жени” Носител е на Златен медал за драма, присъден му от Американската Академия и от Института за изкуства и литература през 1980г., а през 1996г. получава Отличието на Центъра за изкуства Кенеди и Нациналния медал за изкуства. „Козата или коя е Силвия” получава през 2002г. награда Тони за най-добра пиеса.

През 2005г. му е присъдена Специалната Награда Тони за цялостен принос, а през 2008г. – Специалната награда на Drama Desk Award. Член е на Съвета на Гилдията на драматурзите и е Президент на Фондацията Едуард Ф.Олби. Да припомним заглавията на още някои от неговите пиеси: „Всичко в градината” (1967), „Фрагменти” (1993), „Пиесата за бебето” (1996), както и адаптациите на „Балада за тъжното кафе” по новелата на Карсън Маккалърс (1963), „Лолита” по романа на Владимир Набоков (1981).

Едуард Олби посвещава много време за подпомагане каузата на университетския театър в САЩ. Често изнася лекции в различни университети. От 1989г. до 2003г. е бил почетен професор в Университета в Хюстън. През 2008г. по повод 80-та му годишнина в няколко театъра „оф-Бродуей”, включително и на сцената на Театър Чери Лейн са поставени негови пиеси. Режисьор на две от тях – „Американската мечта” и „Пясъчна кутия” е авторът.

Преди 50 години Едуард Олби започна своето пътуване в пространството на театъра. Оттогава текстовете на неговите пиеси ни предизвикват отново и отново да правим своите опити за изследване на тази далече небезопасна, но предизвикваща постоянно и тревожно любопитство територия.