Преподаватели, НАТФИЗ

 

Проф. д.н. Божидар Манов и проф. д-р Веселина Раева, участници в XIX издание на Международния фестивал на червенокръстките здравни филми – Варна, под патронажа на г-жа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България.

Фестивалът е биенале и в годините между изданията се провежда Есенна академия 2018 с постоянен тематичен фокус „Агресия – хуманност – кино“.  Утвърденото филмово, дискусионно и обучително събитие се състоя във Варна от 04-07.10.2018 г.  и се превърна в обмяна на опит на учени медици, национални и международни здравни институции, дейци на Международните Червен кръст и Червен полумесец, световни и родни кинозвезди, режисьори, кинодейци, кинокритици, журналисти, кинематографи, сред които преподавателите на НАТФИЗ заемат достойно и заслужено място.

Проф. д.н. Божидар Манов в качеството си на дългогодишен  художествен директор на Есенната академия и фестивала и проф. д-р Веселина Раева в качеството си на лектор на тема „Вербалната агресия“ участваха в дискусионния форум заедно с изявени лектори – журналисти, социолози, академични преподаватели, медийни експерти, кинематографисти, сред които Татяна Дончева, проф. д-р Иво Христов, д-р Митко Новков, отец Боян Саръев, Добрина Чешмеджиева, Десислава Георгиева и др.

Обучителният сегмент и селектираната филмова програма съпътстваха дискусионните срещи.

 

15 – 18 октомври 2018

Проф. Снежина Танковска отпътува за Китай, за да представи НАТФИЗ на Третата среща на представителите на театралните училища, организирана от Световната организация на училищата по театър в Пекин.

Проф. Снежина Танковска е дългогодишен преподавател по актьорство и режисура за драматичен театър /от 1979/, зам. ректор по международната и научната дейност /1993-2000/, директор на Учебен драматичен театър /от 1987/ и декан на факултет „Сценични изкуства“ /от 2001/ в НАТФИЗ. Има специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва /1975/, Лондонски университет /1992-1993/, участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам /1995/, притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти /2000/. Участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др., член на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската лига на институтите по изкуства за 6 години, на Международния театрален институт и Съюз на артистите в България.

 

Проф. Боньо Лунгов, премиери

Дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ и ръководител на катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театърпроф. Боньо Лунгов е сред утвърдените български кукленотеатрални режисьори. От началото на игралния сезон, проф. Лунгов създаде два изключителни спектакъла, които могат да бъдат гледани съответно – За една обикновена шапчица червена“ в КТ – Благоевград, Бяла приказка“ в ДКТ – Сливен или по време на гастролите на представленията в София.

 

Проф. Маргарита Младенова, премиера Луда трева“, 15 октомври 2018

Дългогодишен преподавател по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, проф. Маргарита Младенова излиза с премиерата на Луда трева в ТР „Сфумато“. Спектакълът е създаден като част от програмата „Ноев ковчег“.