ДИПЛОМИРАНЕ ВИПУСК 2019

 

Днес, 23 май 2019 г., в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ се състоя тържествената церемония по дипломирането на абсолвентите от Випуск 2019, която бе посветена на 100-годишнината от рождението на големия режисьор и педагог проф. Сашо Стоянов.

Близо 140 бакалаври и магистри преминаха по „червения килим“ на НАТФИЗ.

 

Проф. д-р Станислав Семерджиев, Ректор на НАТФИЗ

 

Ректорът, проф. д-р Станислав Семерджиев, приветства гостите, сред които – зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС Малина Едрева, директора на Дирекция „Образование“ при МОН Ангелина Ламбрева, посланика на Молдова в България – Н.Пр. Штефан Горда, част от настоятелите на Академята,директорите на столичните и извънстоличните театри, възпитаници на проф. Сашо Стоянов, близки и приятели на абсолвентите.

Поздравления се получиха от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, от председателя на Комисията по образование и наука Милена Дамянова, от председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов, от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от министъра на културата Боил Банов и от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

След встъпителната реч на проф. д-р Семерджиев последва обявяването на НАТФИЗ „НАЙ–НАЙ–НАЙ“. Наградата е  първият отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите. Ето защо, честта по връчването тази година беше предоставена на Румен Димитров, Малина Едрева, Димитър Цоцорков, Радомир Чолаков, Коста Чолаков, Алексей Христов и акад. Стефан Воденичаров, Мариус Донкин, Мирослав Пашов, Ириней Константинов, Владимир Люцканов, Бина Харалампиева, Анна Монова, Маргарита Младенова и Маргарита Мачева.

 

Румен Димитров връчва наградата на Христина Джурова

 

В 15-ото юбилейно издание на „НАЙ–НАЙ–НАЙ 2019“ номинациите се оказаха общо 36. Отличията – статуетка и грамота, бяха връчени в единадесет категории. Дария Димитрова, Мартина Георгиева и Христина Джурова получиха приза „Актриса за драматичен театър“, а  Велизар Емануилов и Кирил Недков – „Актьор за драматичен театър. Алеко Дишев и Свилена Николова взеха „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2019“ в категория „Танцов Театър“. Дияна Георгиева и Мартин Пашов отнесоха наградите – „Актриса за куклен театър“ и „Актьор за куклен театър“. Кристина Беломорска взе статуетката – „Режисьор за драматичен театър“. Ваня Плачкова получи – „Сценография за куклен театър“, Габриела Кърджилова взе „Сценичен и екранен дизайн“, а Сияна Недялкова – „Театрознание и театрален мениджмънт“.

 

Мирослав Пашов връчва награда за “Papas in Motion”

 

Тази година, носители в категории „Най-добро представление в Театър НАТФИЗ“ и „Най-добро представление в Куклен театър НАТФИЗ“ станаха четири спектакъла – „Хора с куфари“ от Ханох Левин, в постановка на Мартин Каров, „Черна дупка“ от Горан Стефановски, в постановка на проф. Иван Добчев, „Papas in motion“ от Роналд Рудол, в постановка на проф. д-р Атанас Атанасов и „Таласъма Тропалан“ от Янко Митев, в постановка на Тодор Вълов. Представленията ще бъдат показани на няколко столични сцени, съответно „Хора с куфари“ на 27-ми май в Народен театър „Иван Вазов“, „Papas in motion“ на 6-ти юни и „Черна дупка“ на 7-ми юни в Театър НАТФИЗ. Датата и мястото на „Таласъма Тропалан“ се уточняват.

Веднага след връчването на наградите беше представен ретроспективният филм на проф. д-р Александър Илиев – за проф. Сашо Стоянов.

На финала проф. д-р Станислав Семерджиев връчи наградите на 16-те отличници от Випуск 2019, след което абсолвентите получиха своите дипломи от декана на факултет „Сценични изкуства“ – проф. Пламен Марков, декана на факултет „Екранни изкуства“ – доц. Любомир Христов и от ръководителите на завършващите класове – проф. д-р Атанас Атанасов, проф. Иван Добчев, доц. Майя Енчева и проф. д-р Петя Цветкова.

Попътен вятър на Випуск 2019!

 

Фотографи: Теодора Тодорова и Кирил Христов