НАТФИЗ домакин на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ – 1-5.11.2019 г.

НАТФИЗ домакин на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ – 1-5.11.2019 г.

 

НАТФИЗ става домакин на 15-то юбилейно издание на Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“, организиран от Американска фондация за България. Фестивалът се открива на 1 ноември и ще продължи до 5 ноември. В предстоящото издание ще видим 89 игрални, документални  и анимационни филми на студенти от 35 страни. На фестивала ще присъстват повече от 30 чуждестранни студенти от Германия, Унгария, Мексико, Турция, Ливан, Сърбия и Швейцария.

Възпитаниците на НАТФИЗ ще се съревновават с „Миг любов“ на Юлиан Рачев, „Пречистване“ на Ивайло Георгиев, „Бойна машина“ на Ива Димитрова, „Техно“ на Атанас Филипов, „По стечение на обстоятелствата“ на Петър Чивийски и „Мишо и Виктория завинаги“ на Елена Тончева.

Основан през 2005 г. от „Американска фондация за България“, най-големият български форум за студентски късометражни филми вече петнадесет години помага на млади кино творци от български и световни университети да достигнат до широката публика.

Програмата на  петте фестивални дни ще представи повече от 20 часа качествено студентско кино от цял свят. Ще даде възможност за обмяна на опит и идеи с два майсторски класа и много дискусии.

Авторитетно международно жури ще разпредели награди в 11 категории на стойност 4400 щатски долара. Председател на журито е талантливият млад режисьор Саман Хюсеинпур от Иран, спечелил наградата за Най-добър чуждестранен филм от предишното издание на фестивала. Членове на журито са режисьорът Слава Дойчева и операторът Калоян Божилов.

В рамките на фестивала актрисата, сценарист и режисьор Ванина Кондова ще представи изключително успешния уеб сериал Lost and Found, NY. В последния ден на фестивала операторът и асистент в НАТФИЗ Красимир Стоичков  ще проведе майсторски клас на тема „Движение на камерата“.

Фестивалната програма ще тече в два кино салона: Кинозала НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Културен център G8. Входът е свободен!

 

Откриване – 01.11.2017 от 12:00 часа – Кинозала НАТФИЗ, ул.“Стефан Караджа“ 20.

 

Пълната програма на фестивала можете да видите тук