Проф. д.н. Божидар Манов, член на Екуменическото жури на 29-ия Международен кинофестивал в Котбус, Германия

 

Проф. д.н. Божидар Манов отпътува за Германия, за да се присъедини към състава на Екуменическото жури на 29-ия Международен кинофестивал в Котбус. Това е най-старият фестивал, който показва филми от страните в Централна и Източна Европа, създаден непосредствено след падането на Берлинската Стена и обединението на Германия.

 

 

Основан през 1991 г. форумът се счита за най-важния фестивал на източноевропейското кино в целия свят. Всяка година в Котбус се срещат десетки актьори, режисьори, писатели, композитори, сценаристи, критици и продуценти. Освен възможност за среща между различните представители на киноиндустрията фестивалът е представителен преглед на текущата филмова продукция на целия регион. В  29-то издание тази година, в рамките на 5 дни, ще бъдат представени близо 120 филма от 30 страни на Централна и Източна Европа.

Сред най-популярните участници във фестивала през годините са Ищван Сабо, Иржи Менцел, Алан Старски и Ян Сверак, режисьори като Кшищоф Зануси и Кристиан Мунгиу, писатели като Чингиз Айтматов, а също актьори като  Оана Пелеа, Жан-Марк Бар, Катя Флинт, Ролф Хопе и др.