ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННАТА КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННАТА КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

 

Сборникът, чийто съставител е проф. д-р Калина Стефанова, „Въведение в съвременната китайска драматургия“ събра повече от 150 театроведи, актьори, писатели и политици в Китайския културен център в София. Сред почетните гости на събитието бяха акад. Антон Дончев и проф. Огнян Герджиков.

 

Нека припомним, че проф. д-р Калина Стефанова е носител на званията Visiting Distinguished Professor на Факултета по изкуства на Университета на Ухан – най-стария университет в Китай – и Distingusihed Researcher на Chinese Arts Criticism Foundation при Университета на Ухан.  Автор е (съставител и съавтор) на 13 книги за театър. Има публикации на 25 езика в 28 страни.

 

 

Книгата, чиято премиера беше милата седмица, е първо издание на български език на китайски пиеси. Това са легендарните „Буря” и „Чайна” от доайените на китайския театър на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ. Заедно с текстове за тях от водещи китайски театроведи, специално написаниза книгата. Тя е първа част от „Въведение в съвременната китайска драматургия”. И също така начало на библиотека „Виж Китай”, в която ще бъдат включени книги за китайската култура, история, икономика, издателство “Български бестселър”.

 

  

 

Интересното е, че в рамките на по-малко от месец, направо едновременно, в Китай излезе двутомен сборник с източно-европейски пиеси под заглавие Метаморфози: избрани пиеси от Източна Европа, съставен от проф. д-р Калина Стефанова. 12-те пиеси в него са съпроводени със също така написани специално за книгата статии от колеги от съответните страни. В книгата има 2 български пиеси. Книгата е по предложение на Шанхайската театрална академия. Издадена е от Китайското театрално издателство China Theatre Press.

С този двутомник, в рамките на година в Китай с публикувани три книги на проф. Стефанова: “Джуджетата на Ани” 2 издание, и “Последният изход” и сега театралната антология „Въведение в съвременната китайска драматургия“.

 

Проф. Стефанова е съставител и на първото пространно представяне на българския театър на английски език в две части “Съвременен български театър”. Изнасяла е лекции и е водила семинари по театрална критика, Източноевропейски и световен театър и в Южна Корея, Китай (Пекин и в други университети в Ухан), Чили, Канада, Япония, Русия, Хърватска, Турция, Холандия, Сингапур, ЮАР (в още 4 университета), Малта, Португалия, Словения. В продължение на два мандата проф. д-р Стефанова е вице-президент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и директор симпозиуми на Асоциацията за два мандата (2006-2010).