ПРОФ. Д-Р ВЕСЕЛИНА РАЕВА, В ПАМЕТ НА ИЛИЯ РАЕВ

ПРОФ. Д-Р ВЕСЕЛИНА РАЕВА, В ПАМЕТ НА ИЛИЯ РАЕВ

 

Проф. д-р Веселина Раева отпътува за Шумен, за да почете духа и наследството на своя баща – Илия Раев. По инициатива на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, на 21-ви февруари близките, приятелите, съмишлениците и почитателите на актьора ще се съберат заедно по повод 80-годишнината от рождението му.

Той рядко използва грим на сцената, за да промени лицето си. Прехвърлям ролите, изиграни от него в МГТ – генерали, продуценти, портиери на общежития, зловещи търговци на картини, добродушни съседи, английски джентълмени, Чехови персонажи… И все едно и също лице, без грим, привидно спокойно, сякаш издаващо характер по-склонен да отстъпва, отколкото да атакува. Всичко това, разбира се, е измамно. В актьорската „зидария“ на образите му личи школуваното пазене на тайната на персонажа, постепенното открехване към истинското му лице. Умелият избор на мига, в който спокойната маска ще изчезне. Защото Илия убедително може да ни завладее със страст и властност, с хумор и неочакваност. В точния миг, на точното място. Пести театъра в играта си, за да усетим истински вкуса му.“ – доц. Юрий Дачев

 

 

Илия Раев завършва актьорско майсторство при проф. Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ. Започва професионалния си път на сцената на Хасковския драматичен театър, през годините става част от трупите на Театър „София“ и Малък градски театър „Зад канала“. В периода 1986-1990 е директор на Театър „София“, през 1995-1997 – на Националния център за театър към Министерството на културата, а от 2008-а до кончината си през 2017-а е директор на Шуменския театър и оглавява Сдружение „Нова българска драма“, и Международния фестивал „Друмеви театрални празници – „Нова българска драма“.

Илия Раев е създал за българската публика повече от 140 театрални роли и близо 50 роли в киното, 40 в телевизионния театър и игралните телевизионни филми. Носител е на национални награди и държавни отличия.