НАТФИЗ, Театър на движението!

НАТФИЗ, Театър на движението!

 

НАТФИЗ е единственото висше учебно заведение в страната, което предлага академично образование по Театър на движението – Пантомимаи „Театър на движението – Танцов театър“. Възпитаниците на съответните класове са сравнително малко на брой, тъй като освен задължителните актьорски компетенции, следва да развият уменията на балета, пластиката, акробатиката, пантомимата, клоунадата, класическия и съвременния танц, за което се изискват качества. Всеки сезон студентите излизат с премиера, която е образец за майсторството и таланта. Малко известен факт е, че завършилите Театър на движението – Пантомимаи „Театър на движението – Танцов театър“ намират 99% реализация в страната и по света.

Абсолвентите на доц. Александра Хонг скоро ще се присъединят към успешно завършилите специалностите, след като се изправиха пред последните предизвикателства на образованието си в Академията, и не само…

 

На 1-ви октомври 2019 класът излезе с първата за сезона премиера на Театър НАТФИЗ. „Българска мистерия“, по либрето на проф. д-р Станислав Семерджиев и в постановка на д-р Маргарита Божилова, се оказа сензация. Месеци наред голямата сцена се изпълваше с близки, приятели, ценители, а после и с непознати – чули за спектакъла и дошли да го видят. Старите митове, грижливо извадени от спомените на предтечите, успяха да омаят и завладеят съвременния зрител с нови образи, смисли и послания. Така емоционалните вихри в сюжета, завършващи с вграждането на сянката на любимата и обричането на живота, постигнаха нова метафора. Метафора – ярка, неочаквана, разтърсваща и разпознаваема от модерния човек. Образ на съвременното себеотрицание в името на общността – по-устойчива от всички ни поотделно, не винаги хуманна, но единствен приносител на познание и ценности. Без нито една произнесена дума на сцената и със средствата на движенческия театър, пантомимата, балета и танца „Българска мистерия“ опроверга стереотипните очаквания за театър. Спектакълът трябваше да се впусне сред зрителите от цялата страна, но вместо това ще остане в историята на Театър НАТФИЗ като един от най-ярките образци на програмата „Театър на движението – Пантомима“.

 

 

В рамките на обучението си в НАТФИЗ, класът на доц. Александра Хонг постигна общуване не само с  публиката, но и с професионалната гилдия, при това още с първия свой спектакъл. „1001 страсти“, под режисурата на специално пристигналия от Русия Олег Лабозин, беше селектиран за участие от Националния студентски фестивал на изкуствата в Благоевград и от Международен студентски фестивал ВГИК – Москва, Русия. От Москва класът на доц. Александра Хонг се завърна с наградата „For elastic embodiment of classical world literature motives“, след като се пребори с повече от 1000 други млади творци от целия свят – Белгия, Испания, Еквадор, Аржентина, САЩ, Великобритания, Израел, Швейцария, Канада, Сингапур, Мексико, Франция и т.н.

Цветан Русев, Вероника Манчева, Гергана Ценова, Николай Йорданов, Мелинда Терзийска, Паолина Попова, Росица Кирилова вече се отправят към големите сцени, а НАТФИЗ очаква следващото попълнение от млади творци, достатъчно смели и отдадени, за да се посветят на съвременния танцов и пантомимичен театър.