НАТФИЗ – НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2020

НАТФИЗ – НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2020

 

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2020 спряха фокуса си върху трима от преподавателите на НАТФИЗ – проф. Вера Найденова, ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев и д-р Маргарита Божилова.

 

Многобройна комисия, съставена от експерти във всички области на изкуството подкрепи номинацията на Съюза на българските филмови дейци и награди Вера Найденова.

 

Почетният професор-доайен на НАТФИЗ получи приза за „Критика и журналистика в областта на културата“ с книгата си „Миниатюри на тема кино”.

 

Същото жури избра да даде отличието в категория „Фолклорни сценични изкуства“ на проф. д-р Станислав Семерджиев, за съвременната трактовка на фолклорната идентичност в либретото на танцовия спектакъл „Българска мистерия“ и на д-р Маргарита Божилова – за режисурата му.

Създаден като част от обучението на студентите от 4-ти курс „Театър на движението – Пантомима“ с ръководител доц. Александра Хонг в НАТФИЗ, сценичната съдба на „Българска мистерия“ далеч надхвърли очакванията за дипломен спектакъл. Модерното пластическо решение, изградено със средствата на движенческия театър и пантомима, с фолклорни елементи, пластика, балет и съвременен танц се оказа успешен ключ към рецепциите на съвременния столичанин.