Наградите „СИВИНА“

 

Вчера в Столичен куклен театър бяха връчени наградите „Сивина“. Доскорошните студенти на проф. Румен Рачев и доц. Майя Енчева бяха номинирани за персоналните си  постижения в областта на кукленото изкуство.

И въпреки, че статуетката отиде при  Ивета Маринова, Светлана Станчева, Мартин Пашов и Димитър Пишев за дебютния им спектакъл „Вълкът и седемте козлета“ в Държавен куклен театър – Русе, Христо Петев също привлече вниманието на журито с ролите си в „Хартиени истории / Paper stories“ на Фондация „Театър Косар“.

http://www.sofiapuppet.com/news/%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0-2020/7705

НАТФИЗ поздравява всички наградени и номинирани!

 

Наградата „Сивина“ за млад куклен актьор е учредена през 2010 г. Името е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Валя, Нина и Сивина. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА – България. Сумата за наградата се осигурява от фонд, набран от лични вноски на инициаторите. Сред членовете й са режисьори като – Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров. Младите актьори в кукленото изкуство се номинират за една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е парична награда, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“. Пластиката е дело на Васко Бърдаров. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.