Филмът на проф. Иван Ничев, „Можеш ли да убиваш“, по KINO NOVA на 27 март (събота) от 21.00 ч.

 

Тази година проф. Иван Ничев отбелязва своя юбилей!

Наскоро проф. Иван Ничев беше удостоен от Президентството с Орден „Стара планина първа степен за изключителен принос в областта на културата и изкуството.

За съжаление поради свързаните с COVID – 19 мерки за безопасност, празникът на проф. Ничев не може да бъде отбелязан подобаващо в присъствена форма. Ето защо, Професорът се обръща с покана към всички свои колеги, студенти и приятели да гледат най-новия му  игрален филм „Можеш ли да убиваш“, който ще бъде премиерно излъчен по KINO NOVA на 27 март (събота) от  21.00 ч.

 

Можеш ли да убиваш“ пожъна изключителен успех при представянето си в България и Полша, и беше отличен с най-високата награда за режисура на името на Андрей Тарковски от фестивала „Златен Витяз“ – Русия. Сценарият на „Можеш ли да убиваш“ е написан в съавторство с  доц. Юрий Дачев и Татяна Гранитова, а оператор е доц. д-р Цветан Недков. Лентата е филмов портрет на съвременна България.

Постарал съм се да има усмивка,  ирония, но да има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога.“ споделя Иван Ничев.

 

Проф. Иван Ничев е възпитаник на Държавната филмова академия за театър и кино в гр. Лодз, Полша и ученик на Анджей Вайда. Става един от първите асистенти при разкриването на специалността „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1973 година. Приносът му в създаването и развитието на националната кинематография е изключителен – 47 години режисьорът Иван Ничев създава незабравими български филми, а професорът Иван Ничев обучава поколения български кинорежисьори.

Творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват.“/ Иван Ничев