„ЖЕНСКА КЛЕТКА“ от д-р Ина Божидарова

 

 

На 18 април от 16.00 ч. Българско национално радио ще излъчи радиопиесата на д-р Ина Божидарова „Женска клетка“ с режисьор Възкресия Вихърова и в изпълнение на Невена Мандаджиева, Катя Иванова, Добриела Попова.

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди да си необходим на другите, трябва да си нужен на самия себе си.

 

Д-р Ина Божидарова завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, през 1997 г. участва в курс по драматургия в „Роял Корт театър“ в Лондон, Великобритания. Защитава докторска степен в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г., която е отпечатана през 2010 г. под заглавие „Драматургичната адаптация“, отличена с награда „Икар“ за критически текст. Хоноруван преподавател е в НАТФИЗ към катедра „Театрознание и театрален мениджмънт“ и към Магистърска програма. Автор е на пиесите: „Път от рози и тръни“, „Пепеляшка ала…“, „Саксофон“ и „Женска клетка“. Адаптирала е „Аладин и вълшебната лампа“ за Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Благоевград, „Момо“ по М. Енде за Драматичен театър „Ст. Бъчваров“, Варна, „Вълшебникът от Оз“, „Пинокио – забранено за деца“ по Карло Колоди за Столичен куклен театър и др. Спектаклите по нейни текстове и в съавторство с режисьорката Веселка Кунчева са реализирани в Младежки театър „Николай Бинев“, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър – Пловдив, Държавен куклен театър – Стара Загора, Младежки театър, гр. Суботица, Сърбия и др. Много от тях получават номинации, награди „Икар“ и „Аскеер“ и покани за международни участия.