СЪБИТИЯ                 

Ина Божидарова

Ас. д-р Ина Божидарова

 

Ина Божидарова завършва “Българска филология” в СУ “Св. Климент Охридски”, специализира “Театрознание” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, през 1997 г. участва в курс по драматургия в “Роял Корт театър” в Лондон, Великобритания. Защитава докторска степен в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 2009 г., която е отпечатана през 2010 г. под заглавие „Драматургичната адаптация”, отличена с награда „ИКАР” за критически текст. Хоноруван преподавател е в  НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ към катедра „Театрознание и театрален мениджмънт“ и към Магистърска програма.

Автор е на пиеси: “Път от рози и тръни”, поставена в Драматичен театър, Пловдив през 2001 г. и в НТ “Ив. Вазов” София през 2003 г., “Пепеляшка ала…”, “Саксофон” (номинация на Национален конкурс за българска драма 2003 г.) и “Женска клетка” (сб. “Нова българска драматургия на ХХІ век” 2006 г.), излъчени по програма “Христо Ботев” на БНР.

Адаптирала е “Аладин и вълшебната лампа” за Драматичен театър “Н. Вапцаров”, Благоевград, “Момо” по М. Енде за Драматичен театър “Ст. Бъчваров”, Варна, “Вълшебникът от Оз”, “Пинокио – забранено за деца” по Карло Колоди за Столичен куклен театър, София и в съавторство с Катя Петрова “История за чайка и банда котараци” по Луис Сепулведа за Столичен куклен театър, София.  Автор е на „По ръба на небето” (Куклен театър, Пловдив 2011 г.) и „Дъх” (Детски театър, Суботица, Сърбия) в съавторство с режисьорката Веселка Кунчева.

Спектаклите по нейни текстове и в съавторство с Веселка Кунчева  са реализирани в Младежки театър „Николай Бинев“, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър – Пловдив, Държавен куклен театър – Стара Загора, Младежки театър, гр. Суботица, Сърбия и др. Много от тях получават номинации, награди (ИКАР И АСКЕЕР) и покани за международни участия.  Като автор издава самостоятелно и в сборници. Има публикации в периодичния и специализирания печат. Превежда от английски език.

 

 

 

„ЖЕНСКА КЛЕТКА“ от д-р Ина Божидарова