Филмова награда от Измир

 

Филмът на Андрей Волкашкин „Змия“ получи наградата за късометражен филм от международния фестивал в Измир BALKAN PANORAMA FILM FESTIVAL.

За участие в седмото издание се съревноваваха 732 филма, от които – 106 чуждестранни игрални филма, 472 чуждестранни късометражни филма, 19 местни игрални филма и 135 местни късометражни филма. Форумът събра кинотворци, продуценти и киноразпространители от 16-ет балкански страни. В чуждоезичната програма бяха включени филми на настоящи студенти и завършили възпитаници на НАТФИЗ – „Краят на кръга“ на Димитрис Георгиев, „Един асансьор разстояние“ на Крис Захариев, „Танда“ на Теодора-Косара Попова, „Стигма“ на Евгения Танева и „Змия“ на Андрей Волкашкин. Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев беше сред специалните гости на „Балканската филмова панорама“.

Андрей Волкашин е роден в Северна Македония. През 2006 записва „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ. Негови филми са включвани в селекцията на международни фестивали във Франция, Белгия, Полша, Русия, Китай и Мароко. Работи в Национална телевизия “Алма матер”, където е сценарист и режисьор на повече от 30 епизода от документалната поредица за изкуство и култура “Ателие”, която се излъчва в ефира на БНТ1 и БНТ2. През 2012 г. става съпродуцент на  „Артерия Филмс“.