„Ранно пиле“ 2021 представя онлайн студентски късометражни филми от цял свят и обучителна програма

 

За 17-та поредна година Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле“ ще представи селекция от качествени студентски късометражни филми. Събитието ще се проведе онлайн от 01 до 05 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+, където ще бъдат показани безплатно 78 филма от 28 страни. Продукциите ще се състезават за награден фонд от 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ – финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара.

Целта на фестивала винаги е била да представя различната гледна точка на младите кинотворци и да съхранява визуален запис на това, което ги вълнува. Именно затова, през 2020 г., когато светът беше „на пауза“, фестивалът за първи път промени правилата си със Специално издание, провокирайки творците да участват с филми, създадени по време или вдъхновени от карантината Covid-19.

Създаден от Американска фондация за България през 2005 г. с идеята да показва студентски филмови проекти, финансирани от фондацията, още на следващата година „Ранно пиле“ става международен. До днес той е изградил връзка между кинотворци от над 90 държави и е показал в програмата си повече от 1400 филма.

Наградите и в тазгодишното издание ще определи международно жури, като по регламент председател е студентът, спечелил Голямата награда „Ранно пиле“ в предишното издание на фестивала. Това ще е Едоардо Сартори – студент в Escape Studios London, който печели „Ранно пиле 2020“ с едноминутната анимация „Карантинен хор“.

Членове на журито са:

  • Весела Данчева – режисьор и продуцент на анимационни филми, основател на Компот Колектив;
  • Сава Драгунчев – актьор в Народния театър, режисьор и преподавател в НАТФИЗ;
  • Поли Ангелова – продуцент, основател на продуцентската къща Screeening Emotions,
  • Велислав Павлов – актьор, добре познат на публиката с ролите си в киното и театъра.

 

В стремежа си да бъде полезен на младите кинотворци, „Ранно пиле“ традиционно организира майсторски класове и уъркшопове – място за дискусии и обмяна на опит между доказани професионалисти и бъдещи такива. И тази година по време на фестивала ще се проведат онлайн и на Neterra.TV+:

02 ноември 2021г., 18:30 ч.
Уъркшоп: „Тийзър, трейлър, уеб видео съдържание, електронен прес кит. Какви са разликите“. На този въпрос ще отговори преподавателят по съвременни монтажни техники в Югозападния университет Руслан Грудев.

03 ноември 2021г., 18:30 ч.
Майсторски клас: „Предизвикателства пред режисьора – от гледната точка на актьора“. Класът ще води преподавателят по сценична реч в НАТФИЗ Сава Драгунчев.

04 ноември 2021г., 18:30 ч.
Режисьорите говорят:
„Сцена Първа: Излюпване“ – подкаст за младите в изкуството с Ахмед Юмер – най-ранното пиле на Младежки театър “Николай Бинев”, актьор, който обича киното и дългите разговори за изкуството и живота с него.

Събитията от петте фестивални дни ще се предават на живо на earlybirdfest.org, онлайн в платформата Neterra.TV+, както и във Фейсбук страницата на фестивала.

„Ранно пиле“ 2021 започва на 01 ноември 2021 г. на earlybirdfest.org и в платформата Neterra.TV+., а най-вълнуващото за всеки фестивал събитие – Церемонията по награждаването, ще се състои на 05 ноември 2021 г. от 18:30ч.

 

За Neterra.TV+:

Neterra.TV+ е онлайн платформа, която предлага достъп до разнообразна селекция от филми и кинофестивали. Киноманите могат да наемат или закупят за гледане най-новите и качествени български и чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.