„Съвременният актьор в античния герой“ – Семинар и дискусия – 5 март | 11:00-16:00 ч. | Френски институт в България

 

През 2022 г. театралната режисьорка Василена Радева ще постави пиесата на Маргьорит Юрсенар„Електра или свалянето на маските“. Заедно със своята компания Паник бутон театър Василена създава продължителен и задълбочен предварителен процес, който предшества репетиционния и се разклонява между теоретичната и практическата подготовка.

Тази плътна начална работа всъщност се състои от две творчески ателиета и един теоретичен семинар, насочен към по-широка публика, а не единствено към участниците в практическите уъркшопове. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон.

Втората част от проекта е семинарът и дискусията, посветени на образа на Електра и на съвременната рефлексия върху античната драма.

„Електра или свалянето на маските“ е тематичната изходна точка на семинара „Съвременният актьор в античния герой“. Той ще се проведе на 05 март от 11:00 до 16:00 ч. във Френския институт в България. В него участие ще вземат трима университетски преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“: доц. д-р Камелия Спасова (катедра „Теория на литературата“ към Факултета по славянски филологии), д-р Слава Янакиева (специалност Културология, Философски факултет) и доц. д-р Петър Горанов (катедра „Логика, етика и естетика“, Философския факултет).

Маргьорит Юрсенар е сред най-значимите френскоезични автори на XX век. Родена в Брюксел, тя пътува из Европа, Азия и Африка и се установява в САЩ. От 1947 г. става американска гражданка и прекарва целия си останал живот в Америка. През 1980 г. тя става първата жена, приета във Френската академия.

Семинарът „Съвременният актьор в античния герой“ ще представи разнообразна рецепция върху работата ѝ. Събитието ще включи философска, културологична, театроведска и литературоведска оптика към нейното творчество, но и към античната драма. Ще се дискутират голямо разнообразие от теми, само част от които са играта и играенето в съвременен и античен контекст, Електра на Есхил, Софокъл и Еврипид, „Квартетът Електра: Юрсенар и Еврипид; Хамлет и Орест“.

Заключителният етап на проекта ще бъде актьорският уъркшоп на Василена Радева, който естествено ще премине и в репетиционния процес на „Електра или свалянето на маските“, чиято премиера се очаква до края на годината.

 

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Столична община, в партньорство с Френския институт в България.