Проф. Мирослав Дачев и художникът Андрей Янев откриват изложба „10 години Атон в рисунки и фотографии“

 

На 23 март от 18.00 часа в галерия „Средец“ на Министерството на културата в София ще бъде открита изложбата „10 години Атон в рисунки и фотографии“. Съвместната изложба на проф. Мирослав Дачев и художника Андрей Янев разкрива впечатленията им от Света гора.

„Не започнахме да показваме от първата година всичко, което виждаме и трупаме в себе си, а чакахме да мине време. В този смисъл Центърът за семиотични и културни изследвания, който стои зад всичко това и към когото е изложбата успя да се фокусира в две посоки. Едната е чисто творческа и голямото ѝ лице е изложбата „Атон в рисунки и фотографии“. Там с Андрей показваме това, което сме правили през годините, но в един много малък подбор, но този път представяме и един албум, който се опитва да покаже доста повече неща. Има около 150 творби в този албум. Това са творби, които са били показвани през годините и отново има някои непоказвани творби, отново има нещо ново. Другата голяма посока е нека да я наречем не толкова творческа, изследователска това са книгите отново продукт на Центъра за семиотични и културни изследвания – там вече в критически разказ, придружен с албумна част от множество фотографии Центърът и неговите изследователски усилия през годините се опитва да формира една представа за Света гора“.  – коментира проф. Мирослав Дачев за предаването „Закуска на тревата“.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и член-кореспондент на БАН. Автор на осем тома от поредица „Атониада”, която излиза с благословия от Атон и е част от колекциите на всички Светогорски манастири, на различни световни библиотеки и на Ватиканската библиотека.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Атон е една от основните теми на неговото творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.