Проф. Камелия Николова с ИКАР 2022

 

Проф. д.н. Камелия Николова получи наградата в категория „Критически текст“ от тазгодишното издание на „ИКАР“ 2022 на САБ. Отличието, бе излъчено от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите  за  книгата на проф. д.н. Камелия Николова „Режисьорите в европейския театър”, Институт за изследване на изкуствата към БАН, ф-ия “Хомо луденс” и сдр. “Литературна къща”.

Книгата изследва развитието на режисьора от появата му през 70-те години на XIX в. до днес. В нея са анализирани историческите условия и естетическите причини за неговото формиране, след което хронологично са проследени проявите и трансформациите му в основните периоди на модерната европейската култура. Всеки период е представен чрез определящите го театрални идеи, режисьорски имена и емблематичните им спектакли и постановъчни концепции. Книгата е първата история на европейския модерен театър, написана от български автор, на български език.

Камелия Николова, д.н., е професор по история на европейския театър в НАТФИЗ, професор по театрознание и български театър в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките, както и гост преподавател в НХА, НБУ и чужди университети.

Автор е на десет книги, между които “Другото име на модерния театър. Режисьорът” (1995), “Експресионистичният театър и езикът на тялото” (2000), „Модерната европейска драма в Народния театър между двете световни войни” (2004), “История на българския театър. Т.4” (2011, в колектив), “Българският театър след 1989 и новата британска  драма” (2013, 2018), „Театърът в началото на ХХІ век” (2015) и на много студии и статии в български и международни издания. Нейни текстове са публикувани на повече от десет езика.

 

снимка: БГНЕС