„Алхимия на кукления театър“ доц. д-р Мирослав Цветанов

 

Първата книга на доц. д-р Мирослав ЦветановАлхимия на кукления театър“ – преведена на немски от ЮНЕСКО – Австрия, вече е част от колекциите на Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ и Ягелонската библиотека – Краков, Полша. На добър час!

Мирослав Цветанов е български актьор, сценограф и учен. През 1984 г. завършва актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) в класа на проф. Атанас Илков. Между 1984 до 1988 г. работи в различни театри, като успоредно с това режисира постановки и сценографски проекти. През 1988 г. заедно с Роза Николова основава първия частен куклен театър Малък куклен театър „Слон“, на чиято сцена реализира повече от 50 роли, голяма част от които са награждавани на престижни международни фестивали.

През 1991 г. доц. Цветанов започва да преподава технология на кукления театър в НАТФИЗ, 2006 г. защитава докторска степен, а през 2011 г. получава научната степен доцент. Автор е на редица научни изследвания в областта на кукления театър, между които книгите „Алхимия на кукления театър“,  „Вълшебните техники“ и „Голямото изкуство“. Изнася лекции и работни ателиета в различни страни. Носител е на престижни международни отличия за сценография, актьорско майсторство и постановъчна работа. Председател е на Фондация „Златно ключе“, подпомагаща изкуства за и от деца.