НАТФИЗ кани създателя на системата Axis Syllabus за пръв път в България (Фрей Фауст в НАТФИЗ)

 

За пръв път в България пристига американския танцьор и хореограф Фрей Фауст, създател на световно известната лицензирана танцово-приложна система Axis Syllabus.

Axis Syllabus, или както го нарича самият Фрей Фауст “лексикон на човешките движения”, е интегрален преглед на най-новата наука за човешката биомеханика, приложима както за ежедневните, така и за високоефективните движения в професионалната танцова хореография.

От една страна, сама по себе си Аксис Силабус представлява специфична хореографска система със своя собствена естетика.

От друга страна AS предоставя основна информация, за да помогне на всеки човек да предотврати нараняване, да диагностицира и изработи индивидуални лечебни протоколи които могат да намалят или да елиминират хроничната болка и да повишат качеството на живот.

В предстоящия тридневен уъркшоп Фрей Фауст ще сподели основни практически анатомични знания, с намерението да помогне на ученика да разчита на себе си и да изгради свой подход в професионалната работа с тялото на сцената.

Основен момент в работата по Системата АС е осъзнаването на всяко движение в собствените двигателни умения и навици, както и в движенията излизащи извън територията на навика, базирани на професионални сценични задачи. Поради това заглавието на предстоящия семинар е: „Осъзнатата съгласуваност е единственият подход“.

В този семинар ще бъдат разгледани принципи на движение, които се основават на съгласуваност между: кост и кост, кост и мускул, кост и орган. Учебната програма за всеки следващ ден ще бъде плод на процеса от първия ден.

Семинар на съгласуваността. Ден 1: Вътрешна съгласуваност в рамките на ставните региони.

Семинар на съгласуваността. Ден 2: Вътрешна съгласуваност в телесната позиция и движението.

Семинар на съгласуваността. Ден 3: Външна съгласуваност при взаимодействието с околната среда (сценичното пространство)

*Съдържанието подлежи на промяна в зависимост от скоростта на процеса по усвояване на основното съдържание.

 

Събитието се реализира в сътрудничество между НАТФИЗ и Платформата “Виртуални Интерактивни Изкуства” (ВИА Театър), която осигурява финансирането на семинара.

Уършопът ще се проведе в НАТФИЗ, зала Г23, на 3, 4 и 5 юни от 10:00 – 18:00 ч.

Основни участници от НАТФИЗ са студентите от класа на проф. д-р Велимир Велев, 2 курс “Театър на Движението – Пантомима” (випуск 2024).

Семинарът е отворен за всички желаещи от НАТФИЗ, след заявка на natfiz.katedradt@gmail.com, до запълване на лимита от 15 участника, наложен от размерите на работното пространство.

Участието в семинара ще бъде достъпно и през платформата viatheatre.net