“Поетика на движението – моментно композиране” – Уъркшоп за създаване на пърформънс в реално време

 

“ПОЕТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО – МОМЕНТНО КОМПОЗИРАНЕ” е интензивен уъркшоп за танцова импровизация и създаване на хореографски материал в реално време. Моментното композиране (instant composition) е метод за спонтанно и осъзнато изграждане на танцова композиция, движенческа партитура или пърформънс, като артистите са едновременно в ролята на хореографи и танцьори.

Техниката моментно композиране (instant composition) ще бъде преподавана за първи път в България от Паоло Чинголани (Италия), който от 15 години работи със световно известния танцьор, хореограф и преподавател Джулиън Хамилтън, създател на Instant composition.

Събитието е подходящо както за танцьори така и за актьори.

Теми по време на уъркшопът ще бъдат:

1. Работа с пространството

2. Работа с времето

3. Анатомията на човешкото тяло, телесната маса и нейната динамика.

4. Съзнателните избори на изпълнителя в непосредствеността на творческия акт.

5. Работа с въображението и какво е активно въображение

Основни участници от НАТФИЗ са студентите от класа на проф. д-р Велимир Велев, II курс “Театър на Движението – Пантомима” (випуск 2024): Биляна Цолова, Грета Георгиева, Даниела Ивайлова, Десислава Иванова, Диана Петрова, Илиана Гаминчева, Марина Атанасова, Павел Тодоров, Ралица Николова.

Считам техниката „Instant composition“ за задължителна част от инструментариума на съвременния актор, танцьор и пърформър. Радвам се че от страна на НАТФИЗ успяхме да спечелим финансиране от НФК, като партньори на Фондация Аерест, с което стана възможно да доведем професионалист като Чингулани. Специално благодаря на Саша Кръстарска, която бе главния двигател в реализацията на събитието.“ – проф.д-р Велимир Велев

Програмата ще завърши с представяне пред публика.

Уършопът ще се проведе в НАТФИЗ на 27, 28, 29, 30 юни и 01 юли от 10:00 до 16:00 ч., в Зала Г23.

Публичната изява на участвалите в уъркшопа и беседа с Паоло Чинголани ще бъде на 2 юли, от 19:00 ч. в камерната зала на Национален студентски дом.

Семинарът е отворен за всички желаещи от НАТФИЗ, след заявка на natfiz.katedradt@gmail.com, до запълване на лимита от 20 участника, наложен от размерите на работното пространство.

Участието в семинара ще бъде достъпно и през платформата viatheatre.net

 

По време на пет дневния уъркшоп ще имате възможността да се запознаете с техниките на моментното композиране, като метод за създаване на хореография и композиция в настоящия момент. Методиката ще се преподава за първи път в България. Тя се базира на осъзната импровизация, като артистите са едновременно в ролята на хореографи и танцьори.

 • Ще се фокусирате върху творческото мислене, надграждайки чисто техническите си умения за движение и пластика на тялото.
 • Преминавайки през серия от движенчески практики и креативни задачи, ще развиете активното си въображение и интуиция, ще навлезете в специфичен режим на концентрация и спонтанност. Развива се наблюдателност, а тялото и движението “заживяват” в потока на настоящия момент.
 • Ще изследвате възприятията и разбирането си за пространство и време, за употребата на тежестта и гравитацията в действие, гъвкавостта и чувствителността не само на тялото, но и на мисълта, какво е активно въображение.
 • Ще преминете през индивидуални импровизации, за да достигнете до сложността и богатството на съвместните групови композиции.
 • Ще развиете артистичната си практика и умения за създаване на танц, хореография или изграждане на пърформънс.
 • Ще имате възможност за обмен на опит и идеи, както помежду си, така и с Паоло Чинголани, работил по множество проекти с многобройни международни компании и хореографи.

 

Уъркшопът ще бъде разделен на две основни теми:

 1. Работа с пространство

Един от основните фокуси по време на уъркшопа ще бъде работата „с“ и „в“ ПРОСТРАНСТВОТО. Ще го интерпретираме като:

въздушна маса, която обгръща тялото;

концепция, чрез която можем да създаваме движения;

място, посредством което ние се свързваме едни с други;

инструмент, физическа реалност и понятие, което дава възможност да усещаме и да разбираме, да си представяме и конкретизираме своя собствения танц.

Предложения образователен материал още ще се фокусира върху анатомията на човешкото тялото. Задълбочено ще разглеждаме познавателните и емоционални процеси зад всяко движение като:

 •  усещането за телесната маса и нейната динамиката.
 •  съзнателните избори, които изпълнителя трябва да направи в непосредствеността на творческия акт.

 

 1. Работа с времето

Друг главен фокус по време на уъркшопа ще бъде времето. Как може времето да бъде превърнато в ефективен и реален инструмент за създаване на танц и композиция и как времето да бъде използвано в творческия акт. Темите, които ще бъдат разгледани по време на обучението, ще са:
сегашната, конкретна точка от времето и времевия пасаж.

 •  времевата рамка в танцова фраза.
 •  линейния поток на времето и радиалния поток на времето

 

ПАОЛО ЧИНГОЛАНИ

Паоло Чинголани e танцьор специализирал съвременни танцови техники и изкуството на импровизацията (instant composition). Неговата работа се характеризира от специфичния тренинг на неговото тяло и неговата интуицията, и начина на работа с нея като най-важен инструмент за създаване на танц и текст в представление. От 2012 година той е част от танцовата компания на Джулиън Хамилтън “Allen’s Line”. Танцовата компания “Allen’s Line” представя представления в Берлин, Брюксел, Париж, Страсбург, Осло, Атина и Рим. Чрез своята сетивност и поезия в движенията, Паоло също се е посветил да създава пърформанси и с други артисти, танцьори, музиканти и визуални дизайнери. В този контекст на свободната практика, от 2005 година той създава и представя пърформанси в много градове на различни европейски държави. Като преподавател, той е развил своя телесна техника, като резултат от комбинирането на Тай Чи и Ци Гун с принципи от съвременния танц. От 2006 година той е канен да преподава в различни университети, училища и на танцови фестивали в цяла Европа.

Повече информация за Паоло: http://www.paolocingolani.com, https://vimeo.com/paolocingolani?embedded=true&source=owner_name&owner=1598874

 

Събитието е част от проект „Поетика на тялото и образа – танцово обучение и фото диалози“ . Към него ще се проведе и отворена фотографска лекция и дискусия на тема “Поетиката на тялото в движение и визуалния образ” с водещ Йосиф Аструков, асистент д-р към БАН.

Реализира в сътрудничество между НАТФИЗ, фондация “Аерест”, платформата “Виртуални Интерактивни Изкуства” (ВИА Театър) и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма „Творческо развитие“ 2021.